Árhullám 2024

6 órája

Évekig tart az árvíz sújtotta területek újjáépítése Ausztriában

Évekig fog tartani a jelenlegi áradások okozta károk helyreállítása Ausztriában - közölte csütörtökön Alsó-Ausztria tartomány kormányának elnöke.

Vaol.hu

Forrás: ORF

Johanna Mikl-Leitner megfogalmazása szerint "nemzeti összefogásra" lesz szükség az újjáépítéshez, amely "nem napokat, heteket vagy hónapokat, hanem éveket vesz majd igénybe". Az osztrák fővárost, Bécset is körbeölelő Alsó-Ausztria tartományt különösen súlyosan érintette a Lengyelországot, Ausztriát és a Cseh Köztársaságot az elmúlt napokban sújtó árhullám. "

Még soha nem volt ilyen dimenziójú, az egész tartományt sújtó árvíz Alsó-Ausztriában" - mondta csütörtökön a tartományi kormány elnökének helyettese, Stephan Pernkopf. Közlése szerint a 2002 óta megvalósított 800 árvízvédelmi projekt bevált, ezek most "jelentős anyagi károkat és sok szenvedést előztek meg". A régióban az esőzések nyomán csaknem másfél ezer épület vált lakhatatlanná, mára ez a szám mintegy háromszázra csökkent.

 A hatóságok egyelőre nem tudták felmérni pontosan a károk mértékét. Az osztrák kormány egymilliárd euróra emelte az infrastruktúra helyreállítására és a magántulajdonban keletkezett károk megtérítésére is felhasználható szövetségi katasztrófaalapot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában