Botrányos telekfelajánlás

2 órája

Törmelékkupacok az SZKKA-nak felajánlott telken - A szombathelyi önkormányzat megerősítette

Hosszú, politikai célozgatásokkal fűszerezett sajtóközleményben reagált Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata az SZKKA csütörtöki közleményére. "Illegális hulladékkal és építési törmelékkel felhalmozott telekre építsünk csarnokot a gyerekeknek?" - kérdezte a kézilabda klub vezetése. Az önkormányzat válasza megerősítette: valóban évek óta építési törmelékkupacokkal szennyezett a terület, amit felajánlottak.

Tömböly Ágnes

Fotó: VN/Olvasó

Mint arról csütörtökön írtunk, megdöbbentő fotókat kaptunk olvasónktól: betontömbök, építési törmelék, tégladarabok borítják a területet, amit a szombathelyi önkormányzat felajánlott az SZKKA számára. A Szombathelyi Kézilabda Klub és Akadémia ügyvezető-elnöke, Pődör Zoltán, a szülői munkaközösség vezetője, Horváth Zsolt és Szabó Zoltán, a szurkolók vezetője közleményben tiltakozott, és adott hangot aggályainak. 

SZKKA
Az önkormányzati közlemény szerint is építési törmelékkupacok találhatók az SZKKA-nak felajánlott területen 
Fotó: VN/Olvasó

Azt írták: 

(...) a város által felajánlott, a Szova Zrt. tulajdonában lévő területen jelenleg több, mint 1000 köbméter illegális hulladék és építési törmelék található, így nem alkalmas arra, hogy azon kézilabdacsarnokot építsünk. A telken akár veszélyes hulladék is lehet és felelősségteljesen nem tudunk olyan területre csarnokot építeni, amely a jövőben veszélyeztetné a gyerekek egészségét.

Azt a kérdést is feszegették, Nemény András polgármester tudott-e arról, hogy a területen illegális hulladék és építési törmelék található. A kérdéseket elküldtük a városvezetőnek, emellett Kovács Elődnek, a polgármester kabinetfőnökének is, mint a Szova NZrt. korábbi vezérigazgatójának is. 

A város közleménye is megerősíti: építési hulladék borítja a területet

Úgy tűnik, kényes témába nyúlt az SZKKA vezetése, hiszen városvezetői válasz helyett péntek délután Kéner Balázs, a városháza kommunikációs vezetője küldte a szombathelyi önkormányzat közleményét. Azt teljes terjedelmében itt olvashatja el. 

Pődör Zoltán a napokban megjelent közleménye abban a színben kívánja feltüntetni Nemény András polgármestert, mint aki szándékosan olyan szeméttel telített területet kínált volna fel az SZKKA-csarnok építéséhez, mely akár veszélyes hulladékot is tartalmazhat. Visszautasítjuk Pődör Zoltán vádaskodásait (...)

- írta az önkormányzat. Majd Lieb Roland Ferenc okleveles építész tervező 2024. január 29-én keltezett dokumentációjára hivatkozva közölték:

Az építési hely jelenleg egy befásult terület a növényzet alatt nagyjából 10 éve odahordott építési törmelék kupacok rejtőznek, ezért a felmérése, és a talajmechanikai fúrás készítése nagyjából lehetetlen.

Szeméthegy lehet az alapja a kézilabdacsarnoknak

Lapunknak egy neve elhallgatását kérő szemtanú arról beszélt: emlékezete szerint a 2000-es évek derekán több héten át teherautókkal hordták a Szova-területre az épületbontásból származó törmeléket. Emiatt fordultunk kérdésekkel a cég akkori vezérigazgatójához, hogy erről többet megtudhassunk. Választ egyelőre nem kaptunk, s az elmúlt 24 órában nem is cáfolta információinkat az akkori cégvezető. Ha többet megtudunk, közöljük. 

Politikai üzengetésekkel tarkított közlemény

A szombathelyi önkormányzat hosszan írt arról is, hogy szerintük Pődör Zoltán évek óta tudja, hogy a terület építési törmelékkel szennyezett, s kitértek arra is: szerintük a klubvezetőnek nem a gyerekek, hanem a beruházás a fontos. 

Mi indokolhatja azt, hogy ennyi év előkészítő munka után, a két tervezőcsapattal két szakági szövetséget érintően több tízmillió adóforintból megterveztetett, építési engedéllyel rendelkező csarnok építésével összefüggésben hirtelen most jut eszébe Pődör Zoltánnak, hogy a területtel kapcsolatban problémái vannak?

- teszik fel a kérdést. Emlékeztettek arra is, hogy Pődör Zoltán a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje volt a helyhatósági választáson, s arról is írtak: 

 A választók idén június 9-én egyértelmű üzenetet fogalmaztak meg a városvezetés felé: folytatnunk kell a közpénzek észszerű és átlátható felhasználásának gyakorlatát. Mi pedig ezt tesszük továbbra is. Azt pedig mindenkinek a fantáziájára bízzuk, hogy az eredetileg 800 millió forintra becsült csarnokberuházás miért emelkedett fel több, mint 3.000 millió forintra.

 

Több tízmillió forint lehet az illegális szemét elszállíttatása

építési törmelékkupacok
Fotó: VN/Olvasó

Információink szerint a Szova-területről az illegális építési és más hulladék elszállíttatása akár több tízmillió forintba is kerülhet. Megkérdeztük Kovács Cecíliát, a Szova NZrt. vezérigazgatóját, mi akadálya van annak, hogy rendezetten adják át az SZKKA-nak a telket, ám eddig nem kaptunk választ. A városháza pénteki válaszából azonban úgy tűnik: az SZKKA-tól várják a szeméthegy eltüntetését a városi telekről, amit használatra kaphat meg a csarnoképítéshez a klub, ha a felek megkötik az erre vonatkozó szerződést. 

   

 

  

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában