Vetítés

2 órája

Szlovén Filmnapok Szombathelyen - fotók

Szeptember 23-25. között rendezik meg a VII. Szlovén Filmnapokat a szombathelyi Agora Savaria Filmszínházban. Három filmet tekinthetnek meg az érdeklődők; mindhármat eredeti, szlovén nyelven, magyar felirattal vetítik.

Gombos Kálmán

Forrás: Unger Tamás

Hétfőn délután öt órakor Dubravka Šekoranja, szentgotthárdi szlovén főkonzulja köszöntötte az egybegyűlteket. Örömét fejezte ki, hogy a szlovén filmművészet alkotói immár hetedik alkalommal gazdagíthatják Vas vármegye kulturális életét. A Szlovén Köztársaság nagykövetei, illetve főkonzuljai Európa-szerte (sőt, azon kívül is) megszervezik ezeket az alkalmakat. Ehhez a sorozathoz tartozik a szentgotthárdi Konzulátus, a szombathelyi Szlovén Önkormányzat, valamint a szombathelyi ELTE SEK szlavisztikai Tanszék közös rendezése is.

Szlovén bemutatkozás Szombathelyen

Ezt követően került sor az első film vetítésére. A 2022-es „Ébressz fel” került a vászonra, Marko Šantić filmje. A rendezővel és Jurij Drevenšek színésszel a film után lehetőség nyílt egy kötetlen beszélgetésre is (amit magyar nyelvű tolmácsolással oldottak meg).

Másnap, szeptember 24-én kedden szintén délután ötkor, ugyanott a „Motorosok” című, ugyancsak 2022-es alkotást mutatják be: ez Dominik Mencej filmje. Szerdán ötkor pedig a harmadik film kerül sorra: a 2021-es „A zenekar” címmel, ami Matevž Luzar filmje.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában