Rendelet

2024.09.04. 07:00

Telefon-tilalom az iskolákban - Hogyan zajlik a vasi intézményekben?

Az idei tanévtől a diákoknak kötelező leadniuk az okostelefonjukat tanítás előtt. Körbekérdeztünk a vasi iskolákban a telefon-tilalommal kapcsolatban és az a tapasztalat, hogy a legtöbb helyen már rendelet előtt is szabályozták a telefonhasználatot, amennyiben pedig tanítási célra kellett volna, azt az intézmény saját eszközeinek – tabletek, laptopok – kiosztásával oldották meg.

Csabai Bernadett

Forrás: Unger Tamás

Telefon-tilalom az iskolákban - Hogyan zajlik a vasi intézményekben? Szeptember elsejétől új szabályozás lépett életbe az iskolákban: a Magyar Közlönyben augusztus 8-án megjelent rendelet szerint a tanítási idő alatt tilos a mobiltelefonok és más okoseszközök használata az általános iskolákban és gimnáziumokban. A készülékeket az iskola által meghatározott elzárt helyen kell tárolni, és azokat a nap végén vagy a házirendben rögzített időpontban kapják vissza a diákok. Az eszközök átvételéről és tárolásáról a házirendben kijelölt személy gondoskodik. Oktatási céllal továbbra is lehet mobiltelefonokat használni, ehhez külön tanári vagy igazgatói engedélyre van szükség - jelentette ki a Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára. 

Telefon-tilalom az iskolákban - Hogyan zajlik a vasi intézményekben?
Telefon-tilalom az iskolákban - Hogyan zajlik a vasi intézményekben?
Forrás: Unger Tamás

Hogyan zajlik a telefonok begyűjtése?

A szombathelyi ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium igazgatója, Papp Tibor elmondta: náluk a diákoknak az iskolába érkezéskor az arra kijelölt, saját szekrényükbe kell elzárni a mobiltelefonjukat és távozáskor vehetik fel azokat. Szünetekben sem használhatják az okoseszközt, csak extrém esetekben, tanári engedéllyel.

Úgy fogalmazott, ez náluk korábban is így volt a hatodik évfolyamig. – Alsó tagozatban eddig sem támogattuk a mobiltelefonok behozatalát, nem is nagyon volt erre példa, a 6. évfolyamig korábban is így működött, most ezt kiterjesztettük egészen 12. évfolyamig – mondta el Papp Tibor.

A Reményik Sándor Általános Iskolát sem érinti túlzottan a rendelet, náluk is már korábban korlátozott volt az okostelefon használata. – A mi eddigi szabályozásunk majdnem megfelelt ennek az új törvénynek, tehát náluk nincs sok változás. Alapvetően a szabályunk, hogy a mobiltelefont az iskolába behozni tilos. Ez alól kivétel, ha a szülő nagyon alapos indokkal kérelmezi a főigazgatónál a behozatalt és engedélyt kap rá. Ilyen esetben le kell adnia reggel a telefont és az iskola végén adjuk vissza neki – fogalmazott az igazgató.

A jánosházi Batthyány Lajos Általános Iskolában reggel a gyerekek az iskola titkárságán adják le a telefonjukat, egy pedagógiai asszisztens felügyeli a begyűjtést. Itt vannak zárható kis fiókos szekrényeik, ezekbe gyűjtik a névvel ellátott telefonokat osztályonként – tudtuk meg Csík Józsefné igazgatótól. Hozzátette, náluk már tavaly is ez volt a gyakorlat, ami változott, az talán csak az, hogy nagyobb a rendszerezettség a telefonok begyűjtése kapcsán.

Nem hiányzik az oktatásból?

Egyre több tanintézetben használnak digitális megoldásokat, sorra kapják az iskolákat a laptopokat, tableteket, okostáblákat. Egyes pedagógusok tanórán is úgy adják a feladatot, hogy ahhoz okostelefon kell, ennek fényében azt is megkérdeztük az iskoláktól: nem fog hiányozni az oktatásból a digitális eszköz?

Papp Tibor megosztotta velünk: egy pályázatnak köszönhetően egy éve minden tantermükben digitális táblák kerültek fel és nagy figyelmet fordítottak az elmúlt tanévben arra, hogy ennek a módszertani használatára a pedagógusokat képezzék.

20240903_iskolaitelefonszabaly_ut (6)
Forrás: Unger Tamás

Sokan használták a mobiltelefont, laptopot, amik összeköthetőek a digitális táblával. Úgy fogalmazott, ezekről a módszerekről a jövőben sem szeretnének lemondani, inkább az iskolai eszközökkel szeretnék pótolni az okostelefonokat, de nagyon indokolt esetben tanulási célra használhatják a diákok az eszközt – példaként a 11. és 12. évfolyamos diákokat hozta fel, akiknek fakultációk miatt sokszor van lyukasórájuk, ők tanulási céllal, tanteremben vagy a könyvtárban a lyukasóra ideje alatt használhatnak okoseszközöket.

A Reményikben szintén megmarad a digitális oktatás, csak nem okostelefonnal. – Nálunk vannak iskolai tulajdonban tabletek, amiket bármikor ki tudunk osztani az osztálynak és remekül helyettesíti a telefonokat, sőt, még többet is tud. Óra után visszaszedjük ezeket, így nem szorul ki az oktatásból ez a módszer – fogalmazott. Ezt az utat preferálja Csík Józsefné, a Batthyány igazgatója is, aki elmondta: elegendő iskolai eszközük van ahhoz, hogy a digitális oktatás a gyerekek okostelefonja nélkül is működjön, ha éppen arra van szükség.

Mit szólnak a telefon-tilalomhoz a szülők , a gyerekek?

Sátori Károly, a Reményik igazgató arról számolt be, hogy a szülők nagyrészt egyetértenek a szabályozással, a gyerekeket sem érinti érzékenyen a rendelet, eddig sem használhatták az iskolában a telefont. - Most annyi lesz a különbség, hogyha a szülők kérvényezi, akkor a diák behozhatja a telefont és azt a gazdasági irodában fogjuk tárolni – mondta.

Ugyan csak két nap telt el, de Jánosházán már most jóval kevesebb diák hozza el a telefonját az iskolába. - Ma reggel körülbelül 7 okoseszközt szedtünk be, tavaly ilyenkor ez a szám 15 volt. Úgy vannak vele a szülők és a gyerekek is, hogy felesleges elhozni, ha úgysem használhatják. A gyerekeket nem érte meglepetésként, nálunk alapból sem volt jellemző a sok mobil, az alsósok egyáltalán nem hoznak, inkább az idősebb korosztályt érinti a dolog – fogalmazott Csík Józsefné.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában