Beszámoló

2024.09.15. 08:55

Több mint hatvan helyszínre riasztották a tűzoltókat Vas vármegyében és még messze a vége

Vaol.hu

Forrás: VVKI

A viharos erejű széllökések miatt fák dőltek közútra, járdára, kerékpárútra, épületekre és villanyvezetékre. A Vas vármegyei hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók helyszínről-helyszínre jártak és számolták fel a káreseményeket pénteken és szombaton.

A térségünket érintő viharos erejű szél következtében több helyen a fák, faágak akadályozták a közlekedést. A riasztások többsége az elmúlt két napban a szombathelyi, kőszegi, celldömölki és a sárvári térségből érkezett a vármegyei műveletirányítási ügyeletre. 

Csütörtökön és pénteken összesen 17 kárhelyszínen kérték a Vas vármegyei tűzoltók segítségét. Vasváron egy tizenöt méter magas fa távközlési vezetékre, míg Orfaluban egy fa villanyvezetékre borult. A kőszegi idősek otthonának udvarában egy öles fa egy épület felé dőlt, egy szombathelyi áruház parkolójában pedig két parkoló autóra borult egy fa - kezdte beszámolójában a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Majd így folytatták:

Szombaton és vasárnap hajnalban a felerősödő szél következtében további 62 kárhelyszínen kellett az egységeknek beavatkoznia. Szombathelyen, a Pázmány Péter körúton egy faág a játszótér fölött lógott, a Brigád utcában villanyvezetékre esett egy faág, a Bem József utcában kerítésre és autóra dőlt egy fa, míg a Zanati úton a jelzőlámpát tépázta meg a szél, ami a közút fölött lógott, azt csak a vezetékek tartották. Répcelakon, a József Attila utcában egy diófa borult a családi ház tetőszerkezetére. Az elmúlt napok esőzései miatt a talaj sok helyen fellazult, a szél következtében pedig a fák gyökerestül kifordultak. Így történt ez Celldömölkön, a Budai Nagy Antal utcában és Szombathelyen, az Eper utcában is. 

Forrás: Kőszegszerdahely ÖTPE

A kárhelyszíneken a Vas vármegyei hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltói motoros láncfűrészeket használtak a kidőlt fák feldarabolásához. Ahol magasban lévő faág, vagy tetőre dőlt fa eltávolításához kérték a segítségüket, magasból mentő tűzoltó gépjárművet is igénybe vettek. A villamos energiát érintő beavatkozásoknál a tűzoltók a helyszínre kérték az áramszolgáltató szakembereit. 

Katasztrófavédelmi tanácsok:

Az erős széllökésekre vasárnap is számítani kell. A viharos időben zárjuk be a felügyelet nélküli helyiségek nyílászáróit, tegyük biztonságos helyre, vagy rögzítsük a kertben, illetőleg az erkélyen található tárgyakat, hogy a szél azokban, vagy azokat felkapva ne okozzon kárt. Egy a viharos szélben elszabadult tárgy súlyos személyi sérülést is okozhat. Ilyen esetben pedig lehetőség szerint soha ne parkoljunk fa alá. Ha az úttestre faágak estek, amiket mi magunk is el tudunk távolítani, azt tegyük meg.

A folyamatos tájékozódás érdekében kérjük, hogy töltsék le a katasztrófavédelem ingyenes applikációját, a VÉSZ-t. Itt ugyanis folyamatosan elérhetően a legfrissebb időjárási előrejelzések, riasztások és a vármegyében lévő tűzoltói beavatkozások!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában