"Kellett egy régi"

2024.09.08. 15:30

Veterán autók találkozója Őriszentpéteren: benzingőz, motorbőgés és megannyi szeretet

Mintegy félezer oldtimer jármű - autó, motor, traktor - gyűlt össze szombat reggel az őriszentpéteri találkozási ponton, innen indult a karaván 60 kilométeres útjára. Immáron hetedik alkalommal szervezték meg az ország talán legnagyobb veterán autós találkozóját, a dudaszó előtt még volt alkalmunk körülnézni.

Cseh-Egyed Bernadett

Autóstalálkozó, Déri István, 20240907, ut,Őriszentpéter, Unger Tamás / Vas Népe

Aki trabanttal érkezik, azt ugyanakkora tisztelettel fogadjuk, mint aki jaguárral. Ez a hitvallásunk, és ezen nem is kívánunk változtatni mondja Varga József, a szervező Öreg Járművek Klubja Egyesület elnöke. A civil szervezet 2017-ben, 18 fővel alakult, tagjai rendszeresen járnak veterán autós találkozókra határon innen és túl. 

Varga József egyesületi elnök a veterán autós találkozón
Varga József egyesületi elnök a veterán autós találkozón 
Unger Tamás / Vas Népe

"Kellett egy régi, mert szeretem a régit"

Varga József aztán egy különleges zöldes színben pompázó 1965-ös Fordot mutat, de elárulja: a gyűjteményében 66 éves wartburg és egy 48 éves Mercedes is van.  

Kellett egy régi, mert szeretem a régit. A régi megbízható mondja Déri István, a gyönyörű tűzpiros 55 éves Opel GT mellett állva. Felnyitja a motorháztetőt is - patyolattisztaság és patikarend mindenütt. Annó százezer darabot gyártottak belőle, annak 70 százaléka Amerikában talált gazdára. Ez is a tengerentúlról került hozzá. Déri István úgy tapasztalja, 

 

egyre élénkebb a vasi veterán közösség. 

 

Egy olyan zárt közösség ez, ami mindenki előtt nyitva áll. Jó újra és újra találkozni, beszélgetni, barátságot kötni teszi hozzá. 

Megállunk egy 1960-as Mercedes Ponton mellett. Dr. Varga Ferenc tulajdonostól megtudjuk: mindössze 11 109 darabot gyártottak ebből a típusból, ma már nagyon kevés fut belőlük az utakon. Ezt is több ízben felújíttatta, de szerelem volt első látásra. S hogy miért a veterán autók? Amikor ötven éves lettem, belém nyilallt az érzés, nekem kell egy oldtimer autó. Több évet vártam egy zöld jaguárra, aztán a több jött utána. Ezek legalább olyan autók, amelyeknek az értéke idővel csak több lesz.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában