Ünnepség

2 órája

Táblaavató Őriszentpéteren: az Őrség-kutató Vörös Antalnak állítottak emléket (galériával)

Ünnepi műsor és megemlékezés volt kedden az Őrség központjában. Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapjának előestéjén az Őrség-kutató Vörös Antal levéltáros tiszteletére lepleztek le emléktáblát. Őriszentpéteren.

Gombos Kálmán

Fotó: Szendi Péter

A Szikszai Edit Művelődési ház adott helyet az ünnepi megemlékezésnek Őriszentpéteren kedden. A helyi általános iskola diákjainak műsorával kezdődött a program, akiknek színvonalas előadása nagy sikert aratott a zsúfolásig megtelt nagyteremben. Ezt követően Marton Ferenc, a Vas Vármegyei Közgyűlés alelnöke mondott ünnepi beszédet, melyben megemlékezett a forradalom hőseiről. - A szabadságharcokat nem lehet lánctalpas tankokkal leverni – hívta fel a figyelmet. 

Őriszentpéteren ünnepeltek
Október 23-ai ünnepség Őriszentpéteren: a művelődési ház színpadán a helyi általános iskola diákjai
Fotó: Szendi Péter

 A magyarok szabadságvágya és emlékezése kitartott az elhallgatás, tiltás éveiben, a látszólagos békében is. A rendszerváltás után elmaradt a szembenézés, majd az ötven éves évforduló megcsúfolása következett. Ma már Európa józanabb fele ránk tekint és példát lát bennünk 

- mutatott rá Marton Ferenc, aki így utalt a 2006-os budapesti eseményekre is.

 

Őriszentpéteren a hűséges tudósról is megemlékeztek

Az ünnepség keretében avatták fel az Őriszentpéteren született levéltáros, Vörös Antal emléktábláját. 

Őr Zoltán, Őriszentpéter polgármestere köszöntőjében elmondta, hogy az 1983-ben elhunyt kutató sem a rendszerváltáskor, sem azóta nem kapott kellő figyelmet. Most jött el az ideje ennek, és mivel pályázati úton nem sikerült, önerőből vállalta a kisváros az emléktábla elkészítését. Köszönetet mondott minden segítőnek és résztvevőnek, akik közreműködése nélkül ez nem jöhetett volna létre.

Őriszentpéteren ünnepeltek
Marton Ferenc, a Vas Vármegyei Közgyűlés alelnöke mondott ünnepi beszédet Őriszentpéteren
Fotó: Szendi Péter

Az Őrség-kutató munkásságát Feiszt György történész méltatta. Elmondta, hogy Vörös Antal levéltári munkássága után lett az Akadémia Történettudományi Intézetének munkatársa, de fővárosi évei alatt is megőrizte kötődését Őriszentpéterhez és a nehéz mezőgazdasági munkához is, amit aktívan végzett. Ismereteit és tapasztalatait felhasználta kandidátusi munkája során is. A magyar mezőgazdaság és a parasztság történetének kutatása során rendkívül gazdag életművet hagyott a szakmai utókorra.

Tóth László művész-tanár készítette a domborművet, aki Feiszt Györggyel közösen leplezte le a Művelődési Ház falán látható emléket. Marton Ferenc, Őr Zoltán és Tamaskó István koszorúzásával ért véget az ünnepi esemény.

Őriszentpéteren ünnepeltek
Feiszt György nyugalmazott főlevéltáros és Tóth László művész-tanár a táblaavatáskor
Fotó: Szendi Péter

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában