Szakértőt kérdeztünk

1 órája

Poloskainvázió Vas vármegyében? - ezt kell tudni a büdösbogarakról

Hogyan tarthatjuk távol otthonunktól a büdösbogarat? Dr. Vig Károlyt, a Savaria Múzeum tudományos igazgatóhelyettese elmondja, létezik-e tuti recept a poloska ellen.

Cseh-Egyed Bernadett

Megállíthatatlanul szaporodnak egyes invazív poloskafajok Vas vármegyében is. A hűvösebb idő beköszöntével szinte mindenhol ott vannak: a szabadban száradó ruhákon, a virágágyásban, a még beérni készülő paradicsomokon. Elég egy óvatlan pillanat, és már ott vannak a meleg lakásban is – ha szállni hagyjuk őket, hangosak, ha leütjük őket, büdösek. De akkor mit tehetünk?

Poloska Szendi Péter kollégánk lencséjén keresztül
Poloska Szendi Péter kollégánk lencséjén keresztül
Fotó: SZP

Keresik a meleget

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a megyénkben is elterjedt invazív poloskafajok szeptemberi, októberi inváziója borítékolható: a hűvösebb idő beköszöntével keresik a biztonságos, fagymenetes helyet, ahol átvészelhetik a telet. A kérdés csupán az, mekkora egyedszámban jelennek meg? Kedvelik a meleg és csapadékmentes nyarat – idén például az Alföldön, de még Budapest környékén is jóval többen vannak, mint Vas vármegyében. 

Dr. Vig Károly, a Savaria Múzeum tudományos igazgatóhelyettese elmondta: három invazív jelent meg Magyarországon. Az ázsiai márványospoloskát 2013-ban mutatták ki először hazánkban, azóta rohamosan elterjedt. Korábban lakossági bejelentés alapján felméréses tesztet is végeztek, e szerint Vas vármegye még a kevésbé fertőzött terültek közé tartozik. A zöld vándorpoloska a 2000-es évek elején került be Magyarországra. Hogy pontosan honnan, nem tudni, mert az Antarktiszon kívül mindenhol megtalálható, de talán Afrika lehet az őshazája. A nyugati levéllábú poloska Nyugat-Európa felől érkezett hozzánk. Elsősorban a tujákat, fenyőket károsítja, de ősszel ugyanúgy hajlamos beköltözni.

 

A poloska növényevő rovar, az emberre közvetlen semmiféle veszélyt nem jelent, viszont annál több bosszúságot okoz.

 

 A lakástól legegyszerűbben szúnyoghálóval tarthatjuk távol a büdösbogarakat. A növényeket is megpróbálhatjuk apró lyukú hálóval bebugyolálni, de félő, ez alatt is átbújnak. 

Ne sajnáljuk!

Ez az az eset, amikor nem kell sajnálni az állatot, nyugodtan nyomjuk össze egy papírzsebkendővel – magyarázza a szakember. Megtudjuk: Magyarországon természetes ellenségük nincs. A Kínában Kelet-Ázsiában őshonos ázsiai szamurájdarázs képes kordában tartani, de nálunk még nem jelent meg akkora számban, hogy az mérvadó lehetne.

A poloskák jól repülnek, akár kilométereket is gond nélkül megtesznek egyhuzamban, és csoportban telelnek – ezért is érezhetjük úgy, nagyon sokan vannak.



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában