Ha víz van, minden van

1 órája

Rába-konferencia: hazánk a lehetőségek kihasználásával vízitúra-paradicsom is lehetne

„Akadályból élményt” Aktív Rába konferencia címmel az Aktív Rába Szövetség elmúlt egy évének eredményeit, az előkészítés alatt álló és folyamatban lévő fejlesztéseket bemutató, valamint a jövőbeni célokat, a vízi-turizmust érintő aktualitásokat magába foglaló konferenciát tartottak szombaton Szentgotthárdon. Az Aktív Rába konferencián kiderült: Magyarország a lehetőségek kihasználásával vízitúra-paradicsom is lehetne.

Polgár Patrícia

A tanácskozás célja az volt, hogy a résztvevők együtt gondolkozzanak azon, hogyan lehet a Rába vízi turizmusát fejleszteni, bemutassák az eddigi eredményeket, a folyamatban lévő fejlesztéseket, valamint általános kitekintést nyerjenek a hazai vízi turizmust érintő aktualitásokra, megismerjék és átadják egymásnak a jó gyakorlatokat.

A konferencia egyik előadója Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára volt, aki a Rába térségében megvalósítható fejlesztési ötleteket is bemutatott.
A konferencia egyik előadója Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára volt, aki a Rába térségében megvalósítható fejlesztési ötleteket is bemutatott.
Fotó: © Szendi Péter

A konferencia kezdetén Légrády Rita, a Szentgotthárdi Sport és Turisztikai Nkft. ügyvezetője, Szentgotthárd és Térsége Turisztikai Egyesület (TDM) elnöke köszöntötte a megjelenteket, akikkel közösen, egyperces néma felállással emlékeztek meg Labritz Béláról, Szentgotthárd nemrégiben elhunyt alpolgármesteréről.

Ezután Huszár Gábor Szentgotthárd polgármestere, a konferencia házigazdája mondott köszöntőt. Mint fogalmazott, aki egyszer a Rábán vízre száll, az élmény örökre nyomot hagy benne. Egyúttal azokat is hívta Szentgotthárd környékére, akik nem kenuval vagy csónakkal, hanem esetleg kerékpárral szeretnék aktívan felfedezni a térség gyöngyszemeit.

Ha víz van, minden van

Beszédét V. Németh Zsolt Energiaügyi Minisztérium vízgazdálkodásért felelős államtitkár, országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztosé követte. – Ha víz van, minden van, ha víz nincs, semmi nincs. Ezért fontos, hogy a háttérbe került vízgazdálkodási szempontok előtérbe kerüljenek és érdemben befolyásolják döntéseinket, legyenek azok egyéni, társadalmi vagy kormányzati szintűek. A tisztán látáshoz néha szemléletváltásra is szükség van. A vízügyi szolgálatok partnerei tudnak lenni a helyi és országos kezdeményezéseknek, beleértve a vízi turizmus területét is, hiszen a vízitúrázásra alkalmas folyóvizeink és nagy tavaink a vízügyi igazgatóságok területén vannak – emelte ki beszédében, utalva a jövőbeni együttműködések lehetőségére.

Kocsis Zsolt, az Aktív Rába Szövetség elnöke közösségük tevékenységét mutatta be a megjelenteknek. Mint mondta, azért munkálkodnak, hogy a Rába víziturizmusa még előbbre jusson és erre keresik az új lehetőségeket is.

Magyarország vízitúra paradicsom lehetne

– Magyarország vízitúra paradicsom lehetne, a lehetőségeihez képest – a Szigetközt leszámítva – a potenciálokat kis mértékben használjuk ki – mondta Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára. A Nemzeti Víziturisztikai Stratégia bemutatása kapcsán hozott jó külföldi példákat, amelyeket hazánkban és esetleg a Rábán is meg lehetne valósítani. Mint mondta, a Rába térségében fekvő településeknek egy átfogó ismertető, marketing kiadványt kellene összeállítania a jelenlegi saját példányok helyett. Emellett fontos lenne szerinte Szentgotthárd térségében több szolgáltatásra és útvonalmarketingre. Kiemelte: a vízi turizmus fellendítése kapcsán is az összefogás a kulcs, amire jó példa az Aktív Rába Szövetség.

– Számunkra az a legfontosabb kérdés, hogy hogyan tudjuk megszólítani azokat az embereket, akik nem mozognak. Nem könnyű feladat, mindenképpen kell egy kis csapat hozzá. Ott van az államtitkárság, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és sok civil szervezet, amellyel együtt dolgozunk. Nagy örömöre szolgál, hogy a Rábánál is nagy erőket sikerül igazolnunk a csapatunkba – fogalmazott, majd kiemelte: tudnunk kell, hogy hova akarunk eljutni, erre különböző stratégiákat dolgoznak ki. – A kormány elfogadta a múlt héten a Víziturisztikai Stratégiát, aminek a részleteit október végén teszik majd közzé. 

Révész Máriusz bejelentette: 

– Többek között a stratégiában foglalt fejlesztéseket is az Európai Uniótól érkező 65 milliárd forintos, aktív turisztikai fejlesztésekre fordítható támogatásból fogják fedezni. A támogatás ebben a ciklusban válik elérhetővé és országos jelentőségű, illetve hálózatos fejlesztésekre lesz fordítható.

 

Téma volt a Magyar Vizitúra Szövetség és az Aktív Rába Szövetség kapcsolódása is

A konferencián előadást tartottak még 

  • a Magyar Vizitúra Szövetség és az Aktív Rába Szövetség kapcsolódásáról; 
  • az akkreditált vízitúra-vezető képzési program előkészítésének aktualitásairól; 
  • a természetbarát víziturizmusról, 
  • az idei Vízi Vándor Táborról 
  • az egyéb rábai vízitúrás eseményekről; 
  • és a magyarlaki duzzasztó kapcsán tervezett fejlesztésekről. 

Érkeztek vendégek az Ipoly és a Bodrog térségéből, akik jó gyakorlataikat osztották meg a vasiakkal.

A program egy közös, Szentgotthárdról Csörötnekre tartó evezéssel zárult.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában