Fejlesztés

2 órája

Százhold Park: Miyawaki minierdő és vadvirágos rét is helyet kapott (galériával)

A JUSTNature nemzetközi projektben, közvetlen európai uniós forrásból elkészült Szombathely legújabb, természetalapú parkja. A Százhold Park a szőlősi templom tövében zöld, környezettudatos megoldások által visz közelebb a természethez a város szívében.

Polgár Patrícia

Fotó: © Cseh Gábor

Még folyt a munka a területen péntek délelőtt, akkor ültették el az utolsó fákat, hogy a kora délutáni megnyitóra minden készen álljon. Végre pénteken birtokba vehették a Százhold Parkot a családok. 

Százhold Park
Százhold Park: pénteken birtokba vehették a szombathelyi családok 
Fotó: © Cseh Gábor

Százhold-dűlő után Százhold Park 

- Olyan irányba szeretnénk elvinni Szombathely zöldterületeit, amik alkalmazkodnak azokhoz a megváltozott kihívásokhoz, amelyeket a klímaváltozás jelent. Akkor járunk el helyesen, ha nemcsak reagálunk a problémákra, hanem megpróbáljuk azokat előre feltérképezni, és lépéseket tenni, hogy mire bekövetkezik a probléma, már készen álljunk – mondta dr. László Győző alpolgármester a park átadóján. Úgy fogalmazott: a park 21. századi, tudatos, zöld, előre látható tervezés eredménye.

© Cseh Gábor
A Százhold Parkban játszóteret is kialakítottak 
Fotó: © Cseh Gábor

Németh Ákos tanácsnok arról beszélt, hogy a Százhold névvel kapcsolódnak a múlthoz, a környéken található területeket korábban ugyanis Százhold-dűlőnek hívták. A jövőt pedig a mérnökök innovatív megoldásai hozták el a parkba.

- Ez nemcsak egy park, ez egy nagyobb kutatási projekt demonstrációja, amiben azt keressük, hogyan tudnak működni a különböző természet alapú megoldások – kezdte Bukovszki Viktor, az ABUD Mérnökiroda képviselője, majd így folytatta: azon túl, hogy a zöldet, mint esztétikai elemet hozzák be a városba, olyan ökoszisztémákat akarnak behozni, amiknek haszna van: mérnöki, társadalmi és emberi problémákat oldanak meg. 

Az a célunk, hogy egy idő után az emberek ugyanolyan fontosságot tulajdonítsanak a fáknak, a kerteknek, a vegetációnak és az élővilágnak a városokban, mint a többi infrastrukturális elemnek.

- fogalmazott. Elmondta azt is, a parkban telepítettek egy kísérleti, úgynevezett Miyawaki minierdőt, kialakítottak egy vadvirágos rétet és játszótérrel egy esőkertet, aminek a célja, hogy a lezúduló csapadékot szikkassza. Emellett kihelyeztek levegőminőség- és talajnedvesség-szenzorokat, valamint időjárásállomásokat is.

 

A Just Nature Projektben valósult meg

Mint azt a projekt leírásában olvashatjuk, a levegő- és vízminőséget jelző növények közvetlen visszajelzést adnak a környezet állapotáról, a fasorok pótlásával és fásítással a környék levegőminősége javul és mérséklődik a nyári hőmérséklet. A JUSTNature programban nemcsak a Hunyadi úti park készült el, több környezettudatos törekvést valósítottak meg a Dési Huber-iskolában is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában