Szlovén hagyományok

2 órája

Szellemek és rémségek éjszakája Orfaluban (galériával, videóval)

Tizennégy éve szervezik meg az eseményt a Rába-vidéki szlovén faluban. A Szellemek éjszakája egyre nagyobb számban vonzza az érdeklődőket. A szombat esti programról sok-sok képet és videót is hoztunk.

Gombos Kálmán

Fotó: Szendi Péter

Mint Holecz Károly, az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke lapunknak elmondta: a Szellemek éjszakája program első évében még csak 30-40 ember jött el. Az éjszakai gyalogtúra, ami a környéken vezet, igyekszik bemutatni a régi szlovén emberek hitvilágából, félelmeiből és hiedelemvilágából táplálkozó világot. Ezek a hiedelmek régi korokat idéznek fel – amikor a hétköznapi emberek tudása, információi a világról mindössze a töredéke voltak a mainak. És az emberek a világosban mozogtak, a sötéttől pedig tartottak, féltek. Az eseményt szervezők ebből a hiedelemvilágból merítettek, amit tollfosztás, kukoricamorzsolás vagy más egyéb közös eseményeken meséltek el egymásnak.

Szellemek és rémségek éjszakája
Szellemek és rémségek éjszakája Orfaluban, a boszorkákkal Holecz Károly
Fotó: Szendi Péter

Szellemek és társaik: egyre több az érdeklődő

A következő évben már kétszáz körül volt az érdeklődők száma, és ez az évek során csak nőtt. Ahogy mondják: jó bornak nem kell cégér. Ez itt is érvényes: plakátok, hirdetések nélkül is egyre többen érdeklődnek: idén már 4-500 fő jött el. A megjelenő alakoknak semmi köze a Halloween-hez: kizárólag a szlovén mondavilágból kerültek ide. A program során a fiatalokat is sikerült bevonni, tetszik nekik is, és szívesen, nagy számban jönnek ők is, sőt: hozták a szülőket, nagyszülőket is.

A gyalogtúrán a tüzes lidércekkel kezdtek, aztán találkoztak a Garabonciással, majd lakodalmat ülő boszorkányokkal, akik zenészt térítenek el. Később ördögökkel lehet „összefutni” (ez is egy látványos produkció), majd a Kaszás Halállal és zombikkal is szembekerültek. Az esemény körülbelül kétórás volt, az egyes állomásokon 10-10 perc körüli megállásokkal. Mindenhol kétnyelvű „előadás” fogadta a résztvevőket, és érkeztek vendégek Szlovéniából is.

Az eseményt a Rábavidéki Szlovén Kulturális és Turisztikai Egyesület szervezte, sok-sok fiatal részvételével, akik a Rábavidék minden településéről érkeztek, egy nagy közösségi program keretében. Ez az összefogás példaértékű lehet mindenki számára…

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában