Elismerés

2023.08.30. 18:38

Savaria Múzeum: Az év kiállítása címért verseng a Megtört progresszió

A TeTT sorozat Megtört progresszió című kiállítását a bíráló bizottság érdemesnek találta arra, hogy ott legyen Az Év Kiállítása 2023 jelöltjei között – adta hírül a Savaria MHV Múzeum.

Vaol.hu

Megtört progresszió: a tárlat nyitva tart a képtárban

Fotó: Szendi Péter

A Megtört progresszió címmel a képtárban látható kiállítás azt a folyamatot fejti föl, amikor – az 1960-as évek végén, a ’70-es évek elején – új színekkel, szándékokkal, attitűdökkel mutatta magát a művészeti élet, amit a hatalom a 3T módszerrel igyekezett kontrollálni: tűrt, tiltott vagy támogatott. 

A Megtört progresszió című kiállítás nyolc év hazai történéseit és művészeti törekvéseit tekinti át, bemutatja a politikai és társadalmi folyamatokat, amelyben a magyar progreszszió megszületett. Ezek a művészi útkeresések elvarratlan szálként maradtak meg a hazai kultúra szövetében, de nem kihúzhatók abból, hatásukra megváltozott az, hogy mi a „hivatalos”. A kiállítás megvalósulását az NKA Magyar Géniusz Program segítette. A Savaria Múzeum a programban sikerrel pályázott 25 millió forintra.

 A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület az évente adományozott Az Év Kiállítása díjjal a muzeális intézmények kiállításainak újszerűségét, a közönséggel való kapcsolatteremtő és kommunikációs képességét, tudományos felkészültségét és kreativitását jutalmazza. A Pulszky Társaság – mint a múzeumok fejlődését támogató civil szakmai szervezet – célkitűzése, hogy az általa alapított díj a szakma által értékelt, magas presztízzsel járó elismerés legyen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában