Orgonák

2024.05.20. 09:30

Orgonák éjszakája Vasban

Négy kontinens közel harminc országában ősbemutatókkal, koncertekkel, exkluzív programokkal ünnepelték a hangszerek királynőjét szombaton. Dozmaton Adonyi Dávid (orgona) és a Toronyi Plébánia kórusa adott közös koncertet.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

Többek között Bach, Albinoni, Händel  orgonadarabok csendültek fel a barokk, Händel és Liszt dallamok pedig a romantika korából a dozmati koncerten. A kórus előadásában egyebek mellett az Ír áldást hallhatta a nagyérdemű.


A dozmati templom orgonája vélhetően egy osztrák mester alkotása, melyet 1925-ben Kemenesi Gyula szombathelyi orgonaépítő épített át. Először pneumatikus majd a mai nap is mechanikus traktúrával működik a hangszer. Nemrégiben a koncert előtt volt az utolsó karbantartása, hangolása, melyet Márffy Dezső vasvári kántor végzett - hangzott el. Az érdeklődők megismerkedhettek közelebbről a hangszerrel is: - az orgona már időszámításunk előtt a III században ismert volt. A színházi előadások, cirkuszok hangszere először az uralkodók udvarába, majd innen a templomokba kerül át, és a latin egyház liturgikus hangszerévé vált. Már a középkorban is kedvelték a pozitívoknak nevezett, pedál nélküli kis orgonákat. A magyar orgonákról a XV. századtól kezdve vannak írásos adatok.
A rendező Filharmónia Magyarország célja évről évre az, hogy megismertesse ezt az igazán összetett, bonyolult hangszert a nagyközönséggel: minden darabja olyan, mint egy egyéniség, minden hangszer más.
Május 18-án, az Orgonák éjszakáján Dél-Koreától kezdve Japánon, Török- és Franciaországon át Kínáig ás az Egyesült Államokig tartottak programokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában