Tábor

2024.07.06. 08:45

Bárányozzunk! - Gyerekszínjátszók a Soltis Lajos Színházban

A celldömölki Soltis Lajos Színházban is megkezdődött a tábori szezon, ezúttal napközis jelleggel – és a korábbiakhoz hasonló elhivatottsággal. A bázis most a Koptik Odó utcai színházépület, igazi színházi körülményekkel, a Soltis Lajos Színházi Nevelésért Alapítvány szervezésében.

Ölbei Lívia

A kamaszcsapat a Soltis Lajos Színházban

Fotó: SLASZ/Horváth Jázmin

Az első hét a 7. Soltis-gyerekszínjátszó táborban a felsős általános iskolásoké, jöttek mindenfelől, például Budapestről, Szombathelyről, Sárvárról. A csoportvezető, Ecsedi Csenge Berta („színházi szocializációja” részben itt, a Soltis-színházban történt, gyerekkorától kezdve – ma már végzett bábszínházi rendező) azt mondja, az idén olyan gyerekek jöttek össze, akik jórészt már most tudatosan készülnek a pályára, színészek szeretnének lenni. Ezért aztán Csenge úgy döntött, hogy akkor ebben az egy hétben kóstoljanak bele a kőszínházi működésbe. Végigélhetnek kicsiben egy teljes próbafolyamatot az olvasópróbától a rendelkezésen át a bemutatóig. Kezdésnek mottót választottak, miszerint „Az élet egy színjáték, amit mindig játszunk”. A folytatás: „...kivéve amikor alszunk, vagy magunkban gondolkodunk.” Mert akkor nem kell megfelelni semmiféle elvárásnak. 

Életbemutató igazi színházi körülmények között
Fotó: SLASZ/Horváth Jázmin


A szöveg is csapatmunkában készült, vagyis maguk a gyerekek írták, mindenkinek van egy saját monológja. A monológokhoz is hívószavakat választottak: öröm, kihívás, szeretet, okosság, otthon, kedvesség, izgalom, önbizalom. 

Aki jól dönt, megmenekül
A délutáni próba, ahova benézünk, játékkal-tréninggel indul: „Bárányozzunk!” Csenge két táborozóval néhány pillanatra elvonul a színfalak mögé, hogy eldöntsék, melyikük lesz a bárány – és melyikük a farkas. A döntést természetesen titokban tartják. A bárány és a farkas leül, szemben a többiekkel A feladat az, hogy mindketten némán, mozdulatlanul, kizárólag a tekintetükkel kommunikáljanak, a társaik pedig találják ki, hogy ki a bárány, ki a farkas. Aki jól dönt, megmenekül. Koncentráció, önkontroll, testtudatosság – mennyi minden, mennyi tanulási lehetőség van ebben az egyszerű játékban.

A játék szerint a világ
Az élet fontos pontjait érintő jelenetekből szerveződő előadás sok mozgással, zenével válik egységessé, igazi bemutatóvá Ecsedi Csenge Berta rendezői instrukcióival. A nyitányban a szereplők sorban kidugják fejüket a fekete háttérfüggöny mögül, beköszönnek a mottóval: „Az élet egy színjáték...” A játék révén pedig sok mindent elmondanak arról, hogy milyennek látják a világot; olyasmit is, amit a kiskamaszok különben talán el se mondanának. 
A táborvezető: Tóth Ákos, a segítők: Badics Zsófia és Németh Aliz (sikeres kaposvári színművész-felvételivel a háta mögött). 
Utóirat: pénteken délután sikerrel megtartották a bemutatót. A táborozás folytatódik:  a következő hét a „kicsiké” a Soltis Lajos Színházban. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában