Belestünk a zenei műhelyek foglalkozásaiba

2024.07.01. 17:39

Elstartolt a Lamantin-tábor - az első nap kurzusain jártunk - fotók

Vasárnap a tanárok bemutatkozó koncertjével kezdetét vette a Lamantin Jazz Fesztivál és vele együtt a jubileumi, huszadik Lamantin Improvizációs Tábor. Hétfőn, az első tábornapon belestünk a zenei műhelyek foglalkozásaiba.

Polgár Patrícia

Forrás: Cseh Gábor

Kora délután Márkus Tibor zongoraművészt, a tábor művészeti vezetőjét és tábori tanítványát, Homoki Zsoltot látogattuk meg zongoraórájukon a szombathelyi zeneiskolában. Tibor kiemelte: a huszadik tábort rendezik meg idén, amire nagyon büszkék. - Szombathelyi születésűként, igaz, már negyven éve Budapesten élek, mindig nagyon szívesen jövök haza zenélni. Ahogyan nagyon örülök annak is, hogy dr. Tímár Péter húsz évvel ezelőtt elfogadta az ötletemet, hogy tábort indítsunk. Akkor már harmadik éve ment a jazz fesztivál, ahova az én Equinox nevű zenekaromat is meghívta fellépni, a koncertet követően pedig előadtam az ötletemet, hogy mi lenne, ha a fesztivált összekötnénk egy egyhetes improvizációs táborral. Ő is jónak találta az ötletet, arra kért, hogy állítsam össze a koncepciót és a tanári kart. A következő évben már be is indult a Lamantin Improvizációs Tábor – idézte fel. Hozzátette, a tábor koncepciója, hogy bárkit beengednek, legyen szó kezdő vagy éppen haladó zenészről, az elmúlt húsz évben mindenféle hallgató megfordult már náluk. Töretlen a népszerűsége, most is 90 hallgatóval dolgoznak együtt. Mint Tibor elmondta, most ez a maximális létszám, több hallgatót nem is tudnának felvenni.

És hogy mi állhat a tábor népszerűsége mögött? - Nem dicsekedni akarok, de a mi táborunk az országban egyedülálló. Vannak jazz fesztiválok és jazz táborok is, de olyanról, ami a kettőt összekötné, nem tudok. Ahogy olyanról sem, ami a miénkhez hasonló komplett képzést nyújtana. Nálunk van akkreditációs lehetőség a tanároknak továbbképzésre, a zeneakadémiai hallgatóknak pedig nyári gyakorlati lehetőséget nyújtunk – fogalmazza meg.

A tábor egy hetében a hallgatók délelőttönként egyéni hangszeres órákon vehetnek részt, délután szabadon választott csoportos órákon, zenekari gyakorlaton, mesterkurzusokon sajátíthatják el a tudást mestereiktől. Minden korosztály jelen van itt a diáktól a felnőtt emberig, a szakemberek mindenkivel az életkorának és tudásának megfelelő szinten foglalkoznak. Országosan és mondhatni, nemzetközileg is népszerű a tábor, Magyarország minden szegletéből érkeznek a hallgatók, vannak szombathelyiek is, de előfordul, hogy a szomszédos országokból is érkeznek zenészek.

A hallgatók végül a szombati táborzáró koncerten megmutathatják, mit sajátítottak el az egy hét során. - Az egy hét oktatás szempontjából szűkös, ezért próbálunk egy olyan sűrített koncepciót létrehozni, ami alkalmas a fejlesztésükre. Egy kis úticsomagot adunk a hallgatóknak, ami tovább gondolkodásra készteti őket. Ez úgy látom, hogy ez beválik, hiszen vannak visszatérő hallgatóink, akiken azt tapasztalom, hogy évről évre nagyszerű fejlődést mutatnak – mondta el Márkus Tibor.

Ezt a fejlődési lehetőséget a diákok is látják. Homoki Zsolt például Székesfehérvárról érkezett a táborba, több mint tíz éve zongorázik. Ahogy fogalmaz, különleges számára ez a tábor, hiszen ez az első, amelyen részt vesz. - Már az elmúlt két napban is olyan tudást szereztem, amivel tudtam bővíteni a tudástáramat, olyan logikai gondolkodást sajátíthattam el, amiről nem is gondoltam volna, hogy a magaménak tudhatom. Hálás vagyok, hogy itt lehetek – nyilatkozta. A zenével való viszonyáról pedig egészen megkapóan beszélt. - A zene a mindenem, ami egy olyan fogalom, amivel úgy tudjuk magunkat kifejezni, ahogyan szavakkal nem tudnánk. A zenében van érzelem, ez egy olyan kiegészítő kifejezésforma, ami csodálatos az emberi fül számára. Számomra a jazz belső nyugalmat ad és olyan dolgokat ír le számomra, amelyeket más zenei műfajok nem adnak át – mondta.

Ahogyan Márkus Tibor, Lakatos Ágnes jazz-énekesnő is húsz éve, a tábor kezdete óta részt vesz tanárként a Lamantinon. - Csodálatos dolog, ami itt történik. Ezzel együtt számunkra is nagy feladat ez az egy hét, kitalálni, hogy mi az a hasznos tudás, amit ennyi idő alatt át tudunk adni – fogalmazott. Bizonyára az, amit átadnak, nem csupán tudás, de életszemlélet is, ezt erősítik Ágnes szavai is, aki elmondta, nagyon sok fiatalt ismer, akik itt, a Lamantin-táborban döntötték el, hogy zenével szeretnének foglalkozni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában