Pop-up a Meseboltból

2024.07.18. 16:30

Minden napunk honfoglalás - Varga Bori a Zwingerben lapozta föl a Királyok könyvét

Legújabban a Kőszegi Várszínház Köz-Játék Fesztiváljain is fontos szerepet vállal a szombathelyi Mesebolt Bábszínház. A Zwingernél kialakított gyerekudvarban megnéztük, hogyan lapozza föl Varga Bori a Királyok könyvét. Csütörtökön újabb meseboltos előadást láthat itt a közönség.

Ölbei Lívia

Varga Bori a kőszegi Zwingerben. Az előadás végén megmutatta a gyerekeknek, hogyan működik a varázslatos nagy könyv

Fotó: Unger Tamás

A Mesebolt Bábszínház 2018-ban indította útnak Királyok könyve címmel az Árpád-házi uralkodók életét feldolgozó osztálytermi szólójáték-sorozatát: Történetek a honfoglalásról, ...Szent Istvánról, Szent Lászlóról, III. Béláról, V. (Kun) Lászlóról. A sorozat rendezője Kovács Géza, szerzője Szálinger Balázs, tervezője Trifusz Péter, zeneszerzője Vaskó Zsolt és Gebri Bernadett. 

Az úr, a bő.... - így működik a történelem. Varga Bori a honfoglalásról mesél
Fotó: Unger Tamás


A történetek a honfoglalásról voltaképpen a Királyok könyve bevezetője, elvégre előbb kellett egy ország, hogy lehessenek királyai – amint közvetlen, valóságos, mégis mesebeli játékmesteri minőségében Varga Bori el is mondta szerdán a Zwinger közönségének. (Az előadás a szél miatt beköltözött a történelmi toronyba.) A sorozat címe nem metafora, Varga Bori tényleg föllapozta a honfoglalás nagy pop-up könyvét, hogy szóval, hanggal, egész lényével és az ezer trükköt rejtő könyv (mint varázsdoboz vagy óraszerkezet) működtetésével elmesélje nekünk a honfoglalás történetét: nem tágítva a kanonizált történelmi hűségtől, de sok finom humorral, szemérmes és szép érzelmességel; nemcsak a trükkös könyvet működtetve, hanem – föltárva természetét – magát a történelmet is. Aki ebből nem tanulta meg az úr meg a „bő” és a „ín” (honfoglalás kori társadalmi rétegek, plusz beszélő szavak, szótövek) viszonyát,  nem tanulja meg soha. A sűrű kis történetet szájtátva kísérte figyelemmel felnőtt, az iskolás és a hároméves kisgyerek (egy hároméves apukája azt mondta, ez volt az első előadás, amit a kisfiú az elejétől a végéig megnézett, mert lekötötte). 

Varga Bori azzal köszönt el: hiszen minden napunk honfoglalás. Kalandra fel. A Zwingerben július 19-én, pénteken 18 órakor újabb meseboltos előadás kezdődik: Dániel András Megették az ovit című meséjéből Somogyi Tamás rendezett előadást. A tervező Grosschmid Erik, az ezer (na jó: tizenhét vagy tizennyolc) szerepet játssza: Kolozsi Angéla. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában