Emlékséta

2024.07.17. 12:25

Őze Lajos nyomában Kőszegen - Őze Áron kalauzolásával

A Kőszegi Várszínház sétára invitálta a közönséget - együtt Őze Áronnal, a Hyppolit, a lakáj rendezőjével. Ezúttal édesapjáról, a legendás színészről: Őze Lajosról volt szó. És egy kőszegi forgatásról.

Vaol.hu

A külső várudvaron gyülekezett a közönség. Aki mesélt: Őze Áron

Fotó: VN/Kőszegi Várszínház

"Szép volt. Nagyon szép. Megható, megindító. Őze Áronnal - a Hyppolit, a lakáj rendezőjével - sétáltunk" - olvasható a várszínház bejegyzésében: " Őze Lajos-emléksétát tettünk közösen. Sokan voltunk. Áron a várudvar egyik óriás gesztenyefája árnyékában kezdett beszélni Édesapjáról, aki pontosan 40 évvel ezelőtt itt, Kőszegen forgatta a Hány az óra, Vekker úr? című filmet - különböző helyszíneken. Jól emlékeznek erre a kőszegiek. Őze Lajos akkor már nagybeteg volt. Pihent sokat a jelenetek között. Kedvenc helye a gesztenyefa árnyékában volt. A fő jelenetek a "vasalóházban" zajlottak. Őze Lajos nagyon küzdött, hogy bírja a forgatást. Bírni akarta. Szerinte egy "színjátékosnak" semmi sem fájhat, ha játszik. Volt egy tangójelenet a filmben, annyira nehezen mozgott már a színészóriás, hogy a partnere, Bánsági Ildikó lábára kellett állnia, aki Őze Lajost "léptette" tánc közben... Néhány nap elteltével egyre rosszabb állapotba került Őze Lajos. Leállt a forgatás. Őt mentő vitte a budapesti János Kórházba. Nem sokkal később meghalt. Az utolsó forgatásáról egy werkfilm készült, amely filmtörténeti mű lett. Címe: Az utolsó tangó. Tolmár Tamás készítette, aki a "Vekker úr" társrendezője volt Bacsó Péter mellett. A Hány az óra, Vekker úr? című filmet később Jordán Tamás főszereplésével újra forgatták. Bacsó Péter felhívta a családot, és megkérdezte, nem sértené-e őket, ha Jordán Tamással újravennék az egészet. Áron Édesanyja azt mondta: Jordán Tamás méltó a szerepre.

Hallgattuk Őze Áron érzékenyen szép meséit Édesapjáról, egy nehéz és zseniális apáról. Szívbemarkoló közös utazásunk volt... Köszönjük." 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában