Emlékezés

2024.08.21. 10:04

Tisztelgés Lator László emléke előtt - Közösségi színtér viseli a nevét Ispánkon - fotók

Ispánkon, a „világ közepén” nevezték el a falu közmegbecsülésében álló költőről a helyi Közösségi Színteret. Lator László összegyűlt családtagjai, az őt szerető és tisztelő érdeklődők jelenlétében avatták fel és koszorúzták meg emléktábláját.

Gombos Kálmán

Forrás: Szendi Péter

Egy évvel ezelőtt, 96 éves korában hunyt el Ispánkon Lator László, a Nemzet Művésze, József Attila- és Kossuth-díjas költő, műfordító, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia alapító tagja, az ELTE költői műhelyének vezetője. Köszöntőjében Tamaskó Gábor Tamás polgármester emlékezett meg életéről.

Ispánk kedves hely volt Lator László számára.

Itt épített kis házat, ahol hosszú időket töltött nyaranta, és itt tudott találkozni barátaival, ismerőseivel, volt diákjaival is. A település méltó módon kívánt megemlékezni róla, ezért nevezték el róla a Közösségi színteret. Az emléktábla avatása és megkoszorúzása tisztelgés előtte és emléke előtt.

Jelen volt az ünnepségen fia, ifjabb Lator László is, aki megköszönte mindenkinek, aki megtisztelte az eseményt jelenlétével. Beszédet mondott többek között Németh Istvánné, Nagyrákos polgármestere, Éles Krisztina, a Nemzeti Művelődési Intézet Vas vármegyei igazgatója, és V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője is.

Lator László Tiszasásváron született, Makón érettségizett, amerikai és szovjet hadifogságot is megjárt. A bölcsészdiploma megszerzése – és első verseskötete – után Körmenden tanított 1951-től, majd 1955-től az Európa Könyvkiadónál dolgozott. Itt ismerte meg későbbi feleségét, Pór Judit költő és műfordítót is. Számtalan nyelvről fordított, verseket írt, esszéi jelentek meg, és közéleti szerepléseket is vállalt: Mészöly Dezsővel és Gyurkovits Tiborral elindították a „Lyukasóra” című műsort. Számos elismerést kapott, az említett Kossuth- és József Attila-díjon kívül 2022-ben a „Magyar Érdemrend Középkeresztje a csillaggal” kitüntetést is megkapta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában