Meseboltos turné

2 órája

Kis-nagy történetek - Kolozsváron is kinyílik a Királyok könyve

Van a szombathelyi Mesebolt Bábszínháznak egy csodálatos sorozata, melynek egy­személyes darabjait többnyire osztálytermekben játsszák. Az Árpád-házi királyok történeteivel most Kolozsvárra látogat a Mesebolt Bábszínház. Szerencsés az ottani közönség.

Ölbei Lívia

Kovács Bálint kinyitja a KIrályok könyvét. IV. (Kun) László történetét meséli

Fotó: Mesebolt Bábszínház

A Mesebolt Bábszínház híradása szerint öt kolozsvári iskola diákjainak játssza hétfőtől a Királyok könyve című osztályteremszínházi előadás-sorozatát, amelynek szerzője Szálinger Balázs, rendezője Kovács Géza. A kolozsvári Puck Bábszínházzal való együttműködés eredményeként az Árpád-házi királyokról szóló előadások négy napon át vendégeskednek a városban: a Báthory István Elméleti Líceum, az Apáczai Csere János Elméleti Líceum, a Kolozsvári Református Kollégium, a János Zsigmond Unitárius Kollégium, illetve a Brassai Sámuel Elméleti Líceum általános iskolás diákjai előtt nyílnak ki a nagy könyvek; Trifusz Péter pop-up könyvdíszletet tervezett minden epizódhoz. „A sorozat, amellyel célunk bábszínházi eszközökkel besegíteni a történelemoktatásba, öt részből áll. A gyerekek az előadások során a honfoglalás, Szent István, Szent László, III. Béla, illetve IV. (Kun) László történetébe kapnak betekintést” – áll a Mesebolt közleményében. A Királyok könyve című előadás-sorozat Szálinger Balázs szerző és Kovács Géza rendező együttműködésének eredményeként jött létre. 

Királyok könyve - történetek a honfoglalásról
Fotó: Mesebolt Bábszínház


Kolozsváron a szeptemberben szervezett keretek között megvalósuló előadások mellett író-olvasó találkozóra is sor kerül szeptember 23-án, hétfőn 19 órakor a kolozsvári Planetáriumban. A közönség találkozhat a történetek szerzőjével. Szálinger Balázs József Attila-díjas költő a szépirodalomban, gyermek­irodalomban, de a műfordítás területén, a színház világában is otthonos. Beszélgetőtársa Demeter Zsuzsa, akit irodalomtörténészként, kritikusként, a Helikon szerkesztőjeként ismerhet az erdélyi közönség. A Királyok könyve turné a határ menti Bors városkájában zárul.

Királyok könyve. III. Béla a színen
Fotó: Mesebolt Bábszínház

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában