KMKK

2 órája

SE Design: a textil és az élet mintázatai a celldömölki Móritz Galériában

Alapláncolat: Söptei Eszter textilmintázatai a celldömölki Móritz Galériában. A celldömölki születésű textiltervező művész kiállítása a Sághegyi Szüreti Napok alkalmából nyílt meg a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár Móritz-galériájában.

Ölbei Lívia

Söptei Eszter textiltervező művész celldömölki kiállításának megnyitóján

Fotó: Cságoly Szilvia

Söptei Eszter textilmunkáinak  jól áll az anno Munkácsy kedvéért bordóra festett Móritz Galéria a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtárban. A hétvégi Sághegyi Szüreti Napok nyitánya az Alapláncolat című tárlat megnyitója is volt egyben. Fehér László polgármester itt adott jelet a mulatság elindítására, egyben köszöntötte a celldömölki kötődésű alkotót, aki ráadásul egy ideig a Kemenes Vulkánpark igazgatója volt - sokfelé mutató érdeklődése és sokféle végzettsége között a múzeumpedagógusi oklevél is megtalálható. Előbb rajztanári diplomát szerzett a szombathelyi egyetemen (itt ismerkedett meg sok más mellett a múzeumpedagógiával), aztán - időközben elköteleződve a textilnek - divat- és textiltervező művészként diplomázott a MOME-n, ahol a design- és vizuáliskultúra-tanár szakot is elvégezte.  Jelenleg az Óbudai Múzeum igazgatóhelyettese.

Fehér László polgármester mondott köszöntőt
Fotó: Cságoly Szilvia

Celldömölki tárlatán mintegy keresztmetszetét adja eddigi - nemzetközileg is sikeres - tevékenységének. A textilhez a lágyság, a puhaság, a melegség képzete kötődik, amióta világ a világ. Eszter kísérletezései, sokszínű és fölismerhetően egyedi alkotói világa azonban azt bizonyítja, hogy ezzel a lágysággal a keménység is jól kombinálható - egészen új minőségek jönnek létre így. És mert a textilművész számára - megintcsak talán az anyagból, az anyag természetéből fakadóan - az esztétikum mellett rendkívül fontos a funkcionalitás, a Söptei Eszter Design (SE Design) logóval ellátott tárgyak nemcsak szépek, jelentésteliek, hanem egészen konkrétan hasznosak is. Első nagy sikert elért "találmánya" (és diplomamunkája) a HalkGeometria névre hallgató zajszűrő, hangszigetelő rendszer, amely textilből készült geometriai testek láncolatából jön létre; és a minket körülvevő, szinte állandó és egyre erősödő zajra is reflektál. Az Eszter által létrehozott struktúrák az építészet, a matematika, a fizika - sőt: a biológia és a filozófia területére is elvezetik a befogadót; kis túlzással akár világmodellként is működhetnek. A HalkGeometria mintája párnák is készülnek.

Salamon Júlia kurátor nyitotta meg a tárlatot
Fotó: Cságoly Szilvia

 Eszter 2013-ban elnyerte a Gombold Újra 0.2-n a Black Box Concept Store szakmai különdíját a Lézervágott textilek című munkájáért. Fordulópontnak tartja pályáján ezt a sikert - ennek nyomán jutott ki Frankfurtba, a Heimtextilre. A horgolást imitáló, újragondoló Lézervágott textilekből ugyancsak van mutatvány a celli kiállításon. Geometrikus formák, horgolás, növényi ornamentika - ez a sorminta is kirajzolódik az Alapláncolat tárlaton; az irány megfordítható.

Fotó: Cságoly Szilvia

Söptei Eszter friss sikere a Szombathelyi Képtárban megrendezett VIII. Nemzetközi Textilművészeti Triennálén elnyert Polgár Csaba-díj. Polgár Csaba egyik védjegye (volt) a laufer (a festék szétkenődését akadályozó együttfutó ) - mint a textilfestés után maradt, spontán festékjelekkel ellátott talált anyag, amelyet aztán egyedi módon gondolt tovább. Söptei Eszter is ezt tette: hatalmas, színes, festett szabad vásznakkal nevezett a triennálére. A lauferekből is hozott a celldömölki bemutatóra. Érdemes ebben a térben elidőzni.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában