Tárlatnyitó

1 órája

Tükör-Kép kiállítás a Lovagteremben: a tükör maga a művész

Széles műfaji spektrumot felölelő tárlat látható a Jurisics-vár Lovagtermében. Tükör-Kép címmel nyílt kiállítása a Kőszegi Művészeti Egyesületnek.

Tóth Katalin

Fotó: Unger Tamás

A művészetelméletet mindig foglalkoztatta a tükör mint tárgy, a visszaadás eszköze, a valóság bemutatása, a fizikális lét felvázolása. Másfelől pedig az agyban visszatükröződő, a valóságról alkotott „valóság”, kép, képmás és annak vizuális megjelenítése a műalkotásban. Hogyan dolgozza fel az agy a pszichés és vizuális élményeket? – a kiállítás a maga eszköztárával erre keresi a választ.

Szombaton Gerhard Krutzler, az egyesület alelnöke köszöntötte a vendégeket, majd Szilágyi B. András nyitotta meg a „határokon, műfajokon és generációkon átívelő” tárlatot, melynek kiállító művészei: 

  • Horwath Wolfgang, 
  • Kassai Árpád, 
  • Kamper Lajos, 
  • Kántor Sándor, 
  • Kovács Marcsi,
  • Németh János
  • Ohr Tibor, 
  • Petky Péter, 
  • Sz. Tamási Gabriella, 
  • Szilágyi András, 
  • Tóvölgyi Katalin és
  •  Turcsán Miklós. 

A tükör, a tükröződés, a tükörrel való játék a képzőművészetben az ókori görögök óta jelen van, emlékeztetett a művészettörténész. A görög filozófiában a tükör a megismerés, a rácsodálkozás szimbóluma volt. Ez később módosult: a kereszténység megjelenésének időszakára Platón már megágyazott annak, hogy a tükörre ne feltétlenül bizalommal nézzünk, a tükör torzít és nem mindig azt tükrözi, amit elvárunk. Mindig van egy átalakulási fázis: a tükörkép eleve tökéletes fordítottja annak, ami a tükör előtt található, illetve a tükör olyat is megmutat, ami a szemünk elől a tükör nélkül láthatatlan maradt volna. 

Felhívta a figyelmet: a kiállított képek közül egyedül Turcsán Miklós festményén jelenik meg maga a tükör mint tárgy. A többi kép nagy százalékban absztrakt: színek, foltok, kompozíciók, benyomások, amelyeken néhol feltűnik például egy ablak. A tükör maga a művész. A foncsorozott üveglapot – a tükröt – nem látjuk a maga valóságában, hiszen maguk a művészek azok, akik az eléjük táruló valóságot saját magukon keresztül letükrözik és megmutatják nekünk. Minden művész másképpen tükröz, máshogyan mutatja meg a valóságot, mást tart belőle érdekesnek. Felvetődik az is: vajon a fénykép valóban az igazságot mutatja vagy maga a fénykép a legtökéletesebb hazugság, hiszen a legjobban manipulálja a valóságot? Azzal zárta: a tárlat lehetőséget ad arra, hogy romlatlanabbul láthassuk a valóságot az absztrakciókon és kompozíciókon keresztül, és elvonatkoztathassunk attól a tükörképtől, amelyikben a hétköznapjainkat töltjük. 

A kiállítás kurátorai Széplakiné Tamási Gabriella és dr. Lőrincz Zoltán voltak. A kerámiaművészetet, üvegművészetet, festészetet, fotográfiát képviselő alkotások november 3-ig láthatók a várban, hétfő kivétel naponta 10-től 17 óráig.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában