készülődés

2017.12.02. 08:00

Így készül a profi ünnepi mézeskalács

Az év végéig előttünk álló néhány hétben szeretnénk tanácsokat adni olvasóinknak a karácsonyi készülődéshez, a leggyakoribb ünnepi finomságok elkészítéséhez. Az első ilyen alkalmat a mézeskalács elkészítésének szenteljük. 

Tersztyánszky Krisztina

Segítőnek Geosits Juditot, az Agora – Gyermekek Háza népi kismesterségek oktatóját kértük fel. Ilyenkor decemberben az intézményben már egymást érik a foglalkozások, amelyeken iskolás és óvodás csoportok ismerkednek a sütéssel, formázással, díszítéssel. Az előkészületeket már otthon is elkezdhetjük. Egyrészt a legyúrt tészta mélyhűtőben későbbi felhasználásig eltartható, másrészt az elkészült mézeskalács sem romlik meg még hónapok múlva sem.

 

Tojásba mártott fogpiszkálóval szedjük fel az apró magokat

Hozzávalók körülbelül harminc közepes méretű kalácshoz: 45 deka liszt, 16 deka porcukor, egy púpos kávéskanál szódabikarbóna, egy evőkanál „mézes sütemény” fűszerkeverék, illetve 20 deka méz, egy egész tojás és egy tojás sárgája, 2,5 deka (diónyi) olvasztott margarin vagy zsír. A száraz hozzávalókat összekerjük és átszitáljuk.

A száraz hozzávalókat szitáljuk meg gyúrás előtt – mutatja Geosits Judit Fotók: Hornyák Emőke

 

A közepébe kis mélyedést készítünk, és ebbe csorgatjuk a nedves anyagokat. Középről indulva, körkörös kézmozdulatokkal egyenletesen összekeverjük az anyagokat, folyamatosan véve hozzá a lisztet az edény széléről. A tésztát alaposan összedolgozzuk, és nejlontasakba téve legalább egy éjszakán át szobahőmérsékleten pihentetjük.

A formákat mártsuk lisztbe, hogy ne ragadjon rájuk a tészta

Másnap a tésztát elővesszük és lisztezett deszkán alaposan átgyúrjuk. Majd sodrófával 3-6 milliméter vékonyra kisodorjuk, a kiszúróformák méretétől függően. Minél nagyobb a forma, annál vastagabb lehet a tészta, és ezzel természetesen hosszabb a sütési idő. A formákat lisztbe mártjuk, a felesleges lisztet lerázzuk róla, így szaggatjuk ki a csillagokat és egyéb karácsonyi alakzatokat.

Most érkezünk a legizgalmasabb részhez, a díszítéshez. Magokkal sütés előtt, cukormázzal sütés után díszítünk. Kizárólag ehető magokkal díszítsünk: szezámmag, lenmag, napraforgómag, vízbe áztatott tökmag, vagy akár dió-, mandula-, mogyorószeletek. Dekorálás előtt felvert egész tojással (de dolgozhatunk csak fehérjével vagy sárgájával is, a végtermék színében lesz különbség) megkenjük a süteményeket, így szép fényes lesz, és a magok is jobban tapadnak rá. A nagyobb magokat kézzel, a kisebbeket tojásba mártott fogpiszkálóval illesztjük a tésztára. Mindig csak azt a darabot kenjük meg, amelyik éppen következik a díszítésben, mert különben kiszárad.

A kész darabokat sütőpapírral kibélelt sütőlapra rakjuk, és előmelegített sütőben 200 fokon készre sütjük, középső magasságon.

Ha a cukormázas díszítést választjuk, akkor egy tojásfehérjét keverjünk ki 12-15 deka szitált porcukorral – nagyon alaposan! A mázat tegyük zacskóba, vágjuk ki a sarkát, és már alkothatunk is.

Ha fára szeretnénk akasztani a mézeskalácsot, sütés után tűvel szúrjunk bele lyukat. A túl keményre sikerült, vagy túlsütött tészta néhány szelet almával dobozba zárva vagy párás lakásban visszapuhul. Felhasználásig a kihűlt kalácsokat tároljuk fedett dobozban. Fogyasztásra vagy adventi koszorúra, karácsonyfára való dísznek egyaránt használhatjuk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!