Hamarosan kezdődik

2024.07.21. 17:24

Az olimpia hevében izzik már Franciaország fővárosa

Gőzerővel készülnek a szervezők a 2024-es párizsi olimpia pénteki ünnepi nyitányára.

Vaol.hu

Széksorokat állítanak be munkások a Szajna partján Párizsban a párizsi olimpia megnyitóünnepsége előtt

Forrás: MTI/AP/David Goldman

A színpad készen áll
– Az előkészületek nagyon jól haladnak, a színpad elkészült – fogalmazott Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke a párizsi ötkarikás játékok pénteki megnyitója előtt. A német sportdiplomata már több mint egy hete a francia fővárosban tartózkodik, hogy személyesen láthassa a rajt előtti utolsó felkészülési szakaszt. A résztvevő olimpiai bizottságok közel fele – mintegy 100 – érkezett már meg Párizsba, az olimpiai faluban pedig már 2000 sportoló lakik, akik a helyszínen készülnek a viadalokra. A hivatalos olimpiai versenyek már szerdán megkezdődnek, két nappal a megnyitó előtt.

– Van egy szervező bizottságunk, amely továbbra is éber, nem hagy figyelmen kívül egyetlen egy kihívást sem, amivel szembesülni lehet a világ legösszetettebb eseményén. Önbizalommal várjuk a játékokat! – mondta Bach.

Széksorokat állítanak be munkások a Szajna partján Párizsban a párizsi olimpia megnyitóünnepsége előtt 
Forrás: MTI/AP/David Goldman


Új rendszer lépett érvénybe
Új rendszer lépett érvénybe mától Párizsban és környékén a tömegközlekedésben: „Párizs 2024”-es bérlettel korlátozás nélkül lehet utazni. A napijegy 16 euróba kerül, két napra 30, háromra 42, négyre 52, ötre 60, hétre 70 eurót kell fizetni érte. Hatnapos változat nincs, ugyanakkor a hosszabb ideig maradók két hétre szólót is vásárolhatnak 140 euróért az interneten. A bérletek az Ile-de-France régió összes vonalára érvényesek és a paralimpia végéig, szeptember 8-ig vásárolhatók.

Megkapták a versenyhajókat
A magyar szövetség vasárnapi tájékoztatása szerint a nyári olimpián a vitorlázók nem a saját hajóikkal indulnak, hanem a szervezőbizottság biztosítja számukra az egyforma típusú, sőt, egyazon cég által készített vitorlásokat. Elvileg így teljesen egyenlőek a feltételek, bár – a sportolók elmondása szerint – minimális különbség azért így is lehet hajó és hajó között. Marseille-ben, a párizsi olimpia vitorlásversenyeinek helyszínén szombaton megtörtént a hajók kiosztása, így az ILCA 6 osztályban induló, világ- és Európa-bajnok Érdi Mária, valamint az ILCA 7-ben versenyző, idei Eb-második Vadnai Jonatán is megkapta ötkarikás hajóját. A következő bő egy hét edzésein kell kiismerniük a járművet.

Mészáros korláton kezd 
A Magyar Torna Szövetség vasárnapi tájékoztatása szerint a hétfői kiutazás után a férfi mezőnynek szerdán már pódiumedzése lesz. A hivatalos megnyitót követően szombaton indul a selejtező. A 22 éves Mészáros Krisztofer hat szeren versenyez, és az első csoportban kezd, korláton mutathatja be először a gyakorlatát. A férfi egyéni összetett döntőt július 31-én rendezik, ezután pedig három napra osztották el a szerenkénti döntőket (augusztus 3., 4. és 5.).

Volt erő a csapatban
A párizsi olimpia jövő hétvégén rajtoló férfi vízilabdatornájára készülő magyar válogatott szövetségi kapitánya, Varga Zsolt szerint volt erő csapatában pénteken este, amikor ötméteresekkel kikapott (14-15) az olasz együttestől a szicíliai Szirakúzában rendezett felkészülési mérkőzésen. A szövetségi kapitány szerint kezd összeállni a védekezés, ugyanakkor kellettek ezek a gyakorlások, hogy egyre feszesebbé váljon hátul a csapat, kialakuljon a játékosok közötti kommunikáció, és így egy jó, biztonságos védekezést tudjanak csinálni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában