Párizs 2024

2024.07.16. 18:00

Különböző célokért versenyeznek a vasi dobók az olimpián - A Dobó SE kalapácsvetőit kérdeztük

A Szombathelyi Dobó SE kalapácsvetői, Halász Bence, Gyurátz Réka, Rába Dániel és Varga Donát beszélt előzetes várakozásairól a párizsi olimpiával kapcsolatban.

Sütő Dániel

Balról Varga Donát, Halász Bence, Gyurátz Réka, Rába Dániel, Németh László és Németh Zsolt edzők

Fotó: © Cseh Gábor

Mint azt korábban megírtuk, sajtótájékoztatón ismertette a Szombathelyi Dobó SE vezetősége, milyen célokkal utaznak kalapácsvetői a párizsi olimpiára, amelyen Halász Bence és Gyurátz Réka mellett további két szombathelyi újoncot is avathatnak Rába Dániel és Varga Donát személyében. 

– Számomra már az óriási öröm volt, hogy sikerült kijutnom az olimpiára – kezdte Rába Dániel. – Persze, ez nem azt jelenti, hogy innentől hátra dőlhetek, hiszen minden idegszálammal arra koncentrálok, hogy a lehető legjobbomat tudjam az olimpián nyújtani. Ha elérem a 75 métert Párizsban, akkor már boldog ember leszek, illetve helyezésben nagyon jó lenne odaérni a legjobb 16-ba, a 12-be jutás pedig hab lenne a tortán – fogalmazott Rába, aki a kvalifikáció hajrájában biztosította be helyét a pontgyűjtő táblázat 32. helyén, így ő is ott lehet az idei ötkarikás játékokon.    

Gyurátz Réka Rába Dánielhez csatlakozva elmondta, akkor lenne igazán elégedett, ha azzal a tudattal jöhetne le a dobókörből, hogy minden tőle telhetőt megtett.  

© Cseh Gábor
Balról Varga Donát, Halász Bence, Gyurátz Réka, Rába Dániel,  Németh László és Németh Zsolt edzők
Fotó: © Cseh Gábor

– Nekem két nagy célom van – jelentette ki a Szombathelyi Dobó SE világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnoki ezüstérmes kalapácsvetője, Halász Bence. – Az egyik kimondva, kimondatlanul az éremszerzés az olimpián, valamint szeretném túlszárnyalni mesterem, Németh Zsolt egyéni csúcsát, ami 81 méter 56 centiméter. Ha a kettő közül az egyiket teljesíteni tudom, akkor már elégedetten és boldogan jövök le a pályáról, de az igazi örömöt az jelentené, ha mindkettő összejönne – fogalmazott Bence, akinek éppen születésnapján rendezik majd a férfi kalapácsvetők döntőjét. – Ami a felkészülést illeti, bátran mondhatom, hogy jól állunk, hiszen ha a tavalyi évet vesszük alapul, akkor ebben az időszakban láthatjuk, hogy akkor még közelében sem volt az elért eredményem annak, amit például most dobtam a Gyulai Memorialon (78,81). Ez mindenképpen bizakodásra ad okot. Nincs sok idő hátra, de ebben a két hétben is lehet még csodát tenni, erre törekszünk, célunk, hogy napról napra javuljak. Ez egy kivételes év eddig, mert minden tervet sikerült 120 százalékosan végrehajtanom, szerencsére idén elkerültek a hosszabb időszakot felölelő betegségek vagy sérülések is, úgyhogy egy kompakt felkészülést tudtunk végrahajtani.    

Németh Zsolt elmondta, Bence felkészülése más volt Rába Daniéhoz és Varga Donátéhoz képest, amiben szerepet játszott az is, hogy Dani és Donát gyűjtögetni tudja az olimpiai kvalifikációs pontokat.   

– A kvalifikáció utolsó heteiben óriási stressz volt rajtam, hiszen 33. helyen jutottam ki az ötkarikás játékokra. Miután kiderült, hogy én is ott lehetek Párizsban, egyetlen cél vezérel, hogy ne turistaként tekintsenek rám, hanem versenyzőként. Egy olyan eredményt akarok elérni, amivel büszkén térhetek haza. Helyezésben konkrétumot azonban nem szeretnék mondani, de az mindenképpen előrelépés lenne, ha túlszárnyalnám idei legjobbomat, ami 74,74 méter. Ha ezt túl tudnám dobni, akkor az a helyezésemen is biztos meglátszódna.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában