Megemlékezés

2024.08.11. 16:33

Dr. Csejthey Lajosra emlékeztek a Halmay-hagyományőrzők tagjai

Vas vármegye első olimpikonjának, dr. Csejthey Lajosnak emléke előtt adózta néma főhajtással a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület tagjai.

Sütő Dániel

Felidézték Csejthey Lajos gazdag életútját

Fotó: Mittli Ödön

Száz évvel ezelőtt szintén Párizsban, a modern olimpiák megálmodójának, Coubertin bárónak hazájában rendezték az olimpiai játékokat. Az első Vas megyei születésű olimpikon, dr. Csejthey Lajos 1924. július 6-án gerelyhajításban a 9. helyen végzett. Erre a nem minden napi jubileumra szülőfalujában, a ma már Sorkifalud településhez tartozó Dömötöriben szépszámú érdeklődő jelenlétében emlékeztek meg. A falu emlékparkjában áll dr. Csejthey Lajos emlékműve. melyet 2007-ben a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület és a helyi önkormányzat állíttatott. Erős Zoltán, Sorkifalud polgármestere köszöntőjében felidézte a község leghíresebb szülöttének életútját, kiemelve annak elsősorban a településhez köthető részeit. A falu idősebb lakosai még mindig jó szívvel emlékeznek az olimpikon orvosra és családjára. A kiváló atléta nem csak a sportpályán, hanem a civil életben is sikeres és megbecsült ember volt.

Dr. Csejthey Lajos sportpályafutását Horváth Vilmos, a hagyományőrző egyesület alapító elnöke idézte fel. Az 1895-ben született sportember egyetemi tanulmányait Budapesten végezte, a BEAC-ban kezdett atletizálni. Ötször nyerte meg az országos bajnokságot, 1921-ben dobott 61,20 méteres rekordját csak öt évvel később döntötték meg. Kiváló eredményeinek köszönhetően indulhatott a párizsi ötkarikás játékokon, ahol 54,50 métert ért el. Az olimpiai megnyitón – 198 cm-es magasságának is köszönhetően – ő vitte a „Hongrie” táblát. 

Gál László, a Halmay Egyesület elnöke dr. Csejthey Lajos későbbi életéről emlékezett meg. 1924 szeptemberében került Vasvárra tiszti főorvosnak és fogorvosnak. A sport háttérbe szorult életében, már csak vadász szenvedélyének hódolt. Ő vezette be és alkalmazta először Vas megyében a tüdőszűrést. Köztiszteletnek örvendő ember volt, aki szakmai tudásával és emberséges magatartásával kivívta az emberek megbecsülését. 1941-től Csornán folytatta orvosi munkáját, a KÖJÁL főorvosaként vonult nyugdíjba. 1977-ben hunyt el, a csornai Szent Antal temetőben helyezték örök nyugalomra. Tiszteletére az olimpiai egyesület 2016-ban díjat alapított.

A megemlékezésen részt vett Szalay Balázs csornai helytörténész is, aki lelkesen kutatja dr. Csejthey Lajos életének rábaközi időszakát. Az ünnepség koszorúzással zárult.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában