Hírek

2009.09.16. 02:29

Szüreti felvonulás Sárvár város napján

Sárvár - Szüreti felvonulást és fesztivált tartottak a hét végén a városban. Sok érdeklődőt vonzottak a programok, a kínálatot kulturális műsorok színesítették.

Varga Nóra

Sárváron komoly hagyománya van a szüreti fesztiválnak. A program megrendezéséhez, amelyet évekig a Néptánckör Kulturális Egyesület tagjai szerveztek, két évvel ezelőtt csatlakozott a Nádasdy-vár Művelődési Központ és Könyvtár. Azóta rendezik meg a város napját is, a városré- szek újraegyesítését ünneplik. Kondor János, a művelődési központ igazgatója elmondta, hogy pénteken kezdődött a programsorozat, a szüreti fesztivál egyben a szabadtéri rendezvényeik szezonzárása is volt. Pénteken a szeles, hűvös idő miatt a vártnál egy kicsit kevesebben vettek részt a szüreten. 

Délben nyitották meg a szüreti vásárt, s ekkortól várta a vendégeket a Nádasdy-vár pinceklubjában berendezett vinotéka is. Cigányzenével fogadták az érdeklődőket, akik nyolcféle vaskeresztesi borból választhattak. A hivatalos fesztiválmegnyitó délután négy órakor volt, a város alpolgármestere, Kondora István köszöntötte az egybegyűlteket. Majd a Galeria Arcisban Szatyor Győző szobrász- és grafikusművész tárlatát nyitották meg, amely egy hónapig látható. A Maszk Bábszínház előadása ezúttal nem elsősorban a gyerekeknek, hanem a felnőt-teknek szólt, pikáns és jópofa műsorral szórakoztatták az egybegyűlteket. A fesztiválok elmaradhatatlan kellékei a koncertek, a szombathelyi FM-Zer0 lépett a színpadra. Fél nyolctól a néptánckör próbatermében kalotaszegi bált rendeztek, a telt házas rendezvényen lehetőség nyílt tánctanulásra is. Másnap kisütött a nap, s a szabadtéri rendezvényekre is szép számmal érkeztek vendégek. 

A szombat délelőtt a gyerekeké volt, kilenc órától műhelyfoglalkozásokra várták az apróságokat. A népi játékok osztatlan sikert arattak, a faragott körhinta, a hordólovaglás, a fakardozás és a lengőteke is népszerű volt. A legkisebbek végigkövethették, hogyan lesz a szőlőből bor. Szőlőt darálhattak, préselhettek. A színpadi produkciók ezúttal sem maradhattak el. A Tarisznyások együttes őszi összeállítással szórakoztatta a kicsiket, a délelőtt a győri Holle Anyó Színház előadásával zárult. Négy órakor kezdődött a már hagyományosnak számító szüreti jelmezes felvonulás, amely az utóbbi évek leglátványosabb felvonulása volt annak köszönhetően, hogy a helyi civil szervezetek szinte kivétel nélkül képviseltették magukat a rendezvényen. 

A Nádasdy hagyományőrzők, a sárvári íjászok, a lovasbandérium és a folklórgála résztvevői is felvonultak: a mintegy másfél kilométeres távon több helyütt megálltak és színvonalas produkciókkal szórakoztatták a nézőket. Folklórgálával és szüreti bállal zárult a fesztivál. A szabadtéri rendezvények szezonzárása volt a kétnapos vidám szüreti fesztivál

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!