Hírek

2012.03.01. 09:20

Gyermekbarát törvénykezés

2012 a gyermekbarát igazságszolgáltatás éve: minden megyében gyermekbarát meghallgatószobákat létrehozását írja elő a közigazgatási és igazságügyi miniszter rendelete.

Tersztyánszky Krisztina

A kezdeményezés célja az, hogy a bűncselekmények gyermekáldozatai az eljárás során ne válhassanak még egyszer áldozattá. A 2010-es bűnügyi statisztikák szerint Magyarországon a gyermek- és fiatalkorúak sérelmére több mint 15 ezer bűncselekményt követtek el. Ebből a 14 évnél fiatalabb sértettek esetében több mint 6000 bűncselekményről beszélhetünk  - amellett, hogy tudjuk, nem minden eset válik ismertté.

A meghallgatószobák kötelező használata és azok megfelelő felszereltsége nagymértékben csökkenti a gyermekeket érő traumákat az eljárások során. A miniszteri rendelet értelmében a rendőrség köteles minden 14. életévét be nem töltött gyermeket a gyermekbarát meghallgatószobában meghallgatni. 

Tavaly novemberben adták át a Szombathelyen  vidéken elsőként  a gyermekbarát meghallgatószobát a rendőrségen Ágh Péter országgyűlési képviselő kezdeményezésére, melynek kialakítását a szombathelyi önkormányzat is támogatta.

Kedden Budapesten Pintér Sándor belügyminiszter a gyermekbarát meghallgató szobát elsőként létrehozó városoknak átadták minisztériumi tanúsítványokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!