Hírek

2016.05.06. 14:37

Gyöngybagoly él a Jurisics-várban

Kőszeg - Rejtett kincsre bukkantak a kőszegi várban - és ezúttal nem muzeális értékről van szó, hanem egy csodaszép bagolyról.

Simán Klára

A természetvédelmi szakemberek megpróbálják megvédeni: a gyöngybagoly megtelepedésére alkalmas költőládát helyzetek ki a Jurisics-vár északi tornyának ablakába.

A fokozott természetvédelmi oltalom alatt álló gyöngybagoly az emberi településekhez kötődő bagolyfaj. A rejtett életű (nehezen megtalálható, a szürkületben és sötétben alig-alig észrevehető, halk) madár kedvelt költőhelyei közé tartoznak a templomtornyok és mezőgazdasági épületek elhagyott padlásai. Testhossza közel 40 centiméter, szárnyainak fesztávolsága 80-95 centiméter. A szív alakú arcfátyol a gyöngybagolyfélék családjának jellegzetes vonása. Közepes termetű, karcsú testű, hosszú szárnyú és lábú bagoly. Szív alakú arca világos, szeme sötét - nagyon szép madár. Röpte emlékeztet az erdei fülesbagolyéra, lassú, csapongó és elegáns.

Az ember által megmunkált földek remek vadászterületet jelentenek számára és előszeretettel fogyasztja a számunkra kártékony rágcsálókat; emiatt kedvelik a közelségét az emberek is. Eszik rágcsálókat, cickányokat, madarakat, sőt ritkán denevért és kétéltűeket is. Az emészthetetlen csontokat és szőrt köpet formájában felöklendezi, ezekből a nyomokból könnyen rálelhetnek a fészkére az ornitológusok.

Pócza Zoltán, a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója segítette az ornitológusok önzetlen munkáját. Fotó: Harsányi Krisztián

Veszély esetén érdekesen reagál: hanyatt vágja magát, és éles karmait mutatja a támadónak. Csaknem kizárólag apró gerincesekkel táplálkozik, rovarokat csak ritkán, elenyésző mennyiségben fogyaszt. Kőszegen és a környékbeli erdőkben, réteken kiváló lehetősége nyílik a gyöngybagolynak a táplálékszerzésre - feltehetően emiatt költözött a városközpontba...

Az állományt komolyan veszélyezteti a fészkelőhelyeiknek a lezárása, modernizálása. (A fokozottan védett madárból alig ezer pár él belőle. Eszmei értéke százezer forint.)

Fészkelési jellegzetességei miatt jó lehetőség a faj megőrzéséért folytatott természetvédelmi munkában, hogy szívesen megtelepszik mesterséges költőládákban is. A most kihelyezett kőszegi fészkelőhely a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány, a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház, és az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság együttműködése révén valósult meg. A Károly Róbert tér légtere felé nyitott ládát a várba látogatók közvetlen közelről megtekinthetik!

Egyelőre még nem foglalta el a madár a kényelmes helyet: a kezdeményezők bíznak benne, hogy a toronyhoz közeli változatos városszéli táplálkozóterület és a felkínált költőhely elnyeri a madár tetszését és elfoglalja azt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!