Az igazság órája

2 órája

Brüsszel szerint a gazdaság morállal működik (videó)

Von der Leyen új beceneve: Ursula császárnő. Most már csak a birodalom hiányzik.

MW

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke

Forrás: Andrew Caballero-Reynolds

Fotó: AFP

Az Európai Bizottság úgy gondolja, hogy nem energiahordozókkal megy a gazdaság, hanem morállal – mondta Az igazság órájában, az Alapjogokért Központ (AK) és a Hír FM közös műsorában Dornfeld László, az AK vezető elemzője. Az Európai Központi Bank volt elnöke, a Mario Draghi által írt jelentés egy érdekes állatfaj, legalább a probléma felismeréséig eljutottunk – jegyezte meg –, mert évekig, ha valaki csak szóba merte hozni, hogy Európában gazdasági gondok vannak, akkor Putyin-pincsinek, euroszkeptikusnak mondták, vagy megvádolták azzal, hogy ki akar lépni az Európai Unióból.

Cseh Tamás Zoltán az AK energiapolitikai tanácsadója az Orbán Viktor miniszterelnök által bemutatott gazdasági semlegesség kapcsán rámutatott: mintha emlékeztetni kellene a nyugatot arra, hogy miért is alakították ki a szabad kereskedelmet, amely egy gazdaságilag abszolút semleges és prosperáló történet. Sőt, igazából nyugatról indult el azzal a reménnyel, hogy a szabadkereskedelem majd lehetővé teszi a békés egymás mellett élést. Most éppen ennek fordítanak hátat, amikor a politikai alapon történő blokkosodást szorgalmazzák – tette hozzá.

Energiadiplomáciai szempontból a gazdasági semlegesség azt jelenti nálunk, hogy mindenkivel kereskedünk, hiszen a sok kapcsolat nagyobb biztonságot és jobban tárgyalható árazást jelent – mondta el Cseh Tamás Zoltán. Mert ha ki vagyunk szolgáltatva egy partnernek, az kisebb biztonság és az árazási kérdést a másik félnek adtuk át – fejtette ki.

A brüsszeli fejleményekkel kapcsolatban Dornfeld László elmondta:

a bizottságban egyetlen egy személy van, aki most már abszolút teljhatalommal rendelkezik, ez Ursula von der Leyen.

Ismerette: új beceneve is van, úgy hívják, hogy Ursula császárnő. Korábban Ursula királynőként emlegették, most viszont rangot lépett, tehát már császári titulust is kapott. Minden potenciális vetélytársát sikerült ugyanis kigolyóznia az Európai Bizottságból. Egy császárnőnek pedig birodalomra van szüksége – hangsúlyozta az Alapjogokért Központ vezető elemzője.

Az igazság órájának fenti adását itt nézhetik, hallgathatják meg: 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában