Szombathely

2013.02.22. 11:47

Toborzóakciót tartott a Hunor Mentőszervezet

Tagokat toborzott pénteken a Hunor Mentőszervezet, melynek feladata a katasztrófák esetén, elsősorban a földrengés sújtotta területen a műszaki mentés és az áldozatok felkutatása.

Bajdó Bettina

A Belügyminisztérium Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának égisze alatt tavaly július 15-én alakult meg a speciális helyzetekben bevethető Hunor hivatásos nehéz kutató-mentő mentőszervezet - tudtuk meg Balogh Nikoletta tűzoltó zászlóstól, megyei katasztrófavédelmi szóvivőtől. A mentőszervezet feladata a hazai és nemzetközi katasztrófák esetén - elsősorban a földrengés sújtotta területen - a műszaki mentési, kutatási feladatok végrehajtása. Szakfeladata az áldozatok felkutatása, kiemelése és a túlélési esélyük biztosítása, továbbá a romok, összedőlt épületek alatt rekedt sérültek keresése, lokalizálása és mentése.

A szakmai bemutatón megismerkedhettek az érdeklődők a mentéshez használt eszközökkel (Fotó: Benkő Sándor)

A világon jelenleg 34 mentőcsapatot tartanak nyilván. Hazánk mentőszervezete 2011-ben kezdte meg a felkészülést és 2012 októberében az ENSZ minősítő bizottság előtt sikeresen teljesített. A mentőszervezet jelenleg 100 hivatásos állományú tagból áll, céljuk, hogy ez a szám 2014 végére 210-re emelkedjen. A mentőszervezet földrengéskutató, műszaki mentő, beavatkozási szakterületekre keres olyan hivatásos tűzoltókat, akik önként vállalják az erőpróbát, a szolgálatot a mentőszervezetben és akik képesnek érzik magukat, hogy a lakosság életének a védelme érdekében hazai, illetve nemzetközi küldetésekben részt vegyenek.

A speciális helyzetekben bevethető  szervezet azoknak a hivatásos tűzoltóknak a jelentkezését várja, akik megfelelő műszaki mentési tapasztalattal rendelkeznek, speciális szakképzettségük alkalmassá teszi őket egy-egy nemzetközi beavatkozás összetett kihívásainak való megfelelésre, teljesítik a külön felvételi eljárás követelményeit és vállalják a további kiképzéseken való részvételt.

Veiczer Krisztián tűzoltó főtörzsőrmester, a Hunor Vas megyei tagja elmondta, hogy eddig éles bevetésen még nem voltak, de több gyakorlaton túl vannak már. Pénteken Budapesten és Szombathelyen toborzóakciót tartottak, melyen a résztvevők megismerkedhettek a mentőszervezet felépítésével, munkájával, s a felvételi feltételekkel. A jelentkezőknek át kell esniük egy fizikai, pszichikai és egészségügyi felmérésen, ha ezen  megfelelnek, utána lehetnek tagjai a mentőszervezetnek. Az előadások után szakmai bemutatóra is sok került, itt mindenki megismerkedhetett a keresőműszerekkel, s a romok alatt lévő sérültek felkutatásának módszereivel.

 

A Hunor mentőszervezet képes keresőkutyákkal és műszaki kereső berendezésekkel történő kutatási, mentési feladatok, kötelekkel végzett speciális műveletek, dúcolási szakműveletek végrehajtására, vasbeton és acélszerkezetek megbontására, újraélesztési és életben tartási szakfeladatok ellátására.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!