Diplomácia

2 órája

Szijjártó Péter: egyre szorosabb a kapcsolat Magyarország és Kirgizisztán között

Egyre szorosabb a kapcsolat Magyarország és Kirgizisztán között, miután hazánk még idejében kezdte építeni a kapcsolatait a dinamikusan fejlődő közép-ázsiai régióval, amelyből már eddig is sokat profitált – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök (j2) Akilbek Dzsaparov kirgiz miniszterelnökkel (b) tárgyal a Karmelita kolostorban 2024. október 11-én. Mellettük Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j3)

Forrás: MTI

Fotó: Benko Vivien Cher

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a kirgiz elnök látogatása kapcsán arról számolt be, hogy a két ország közötti kapcsolatok egyre szorosabbak, a kereskedelmi forgalom tavaly megdőlt, és idén is jelentős növekedést mutatott fel.

Elmondta, hogy 

a magyar vállalatok egyre nagyobb sikereket tudnak elérni Kirgizisztán piacán, többek között az egészség- és gyógyszeriparban, az élelmiszeriparban, a vetőmagágazatban.

Üdvözölte, hogy a néhány éve 16 millió dolláros tőkével létrehozott kirgiz-magyar fejlesztési alapból is már két gépipari és egy állattenyésztési közös beruházást sikerült finanszírozni, és jelenleg is zajlik egy vízenergia-hasznosítási beruházás vizsgálata.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy 

Magyarország nagyra értékeli Kirgizisztán szerepét a terrorizmus elleni globális küzdelemben.

Ha Közép-Ázsiában nem lenne sikeres a terrorellenes küzdelem, akkor azt itt, Európában egy tovább növekedő migrációs nyomás formájában mi is éreznénk

– hangsúlyozta.

Ezért nagyra becsüljük Kirgizisztán terrorellenes tevékenységét, és erre tekintettel támogatjuk azt, hogy Kirgizisztán megválasztásra kerüljön az ENSZ Biztonsági Tanácsába nem állandó tagként

– tette hozzá.

A miniszter ezt követően arra is kitért, hogy mind a két ország a globális békepárti többséghez tartozik. 

Együtt valljuk, hogy a háborúnak Ukrajnában nincs megoldása a csatatéren, a fegyverszállítások nem hoznak megoldást. A megoldást, a békét a tárgyalóasztalnál kell keresi, így lehet emberéleteket menteni

– fogalmazott.

„A közép-ázsiai térség dinamikusan fejlődik. Én emlékszem rá, hogy amikor a 2010-es évek elején elkezdtük a kapcsolatépítést ezzel a régióval, akkor vagy kinevettek minket a barátaink, vagy szidtak minket miatta, most meg már gyakorlatilag az európai vezetők egymásnak adják a kilincset ebben a térségben”

– jelentette ki.

Mi tehát idejében ébredtünk, és bőven előttük kezdtük el építeni a kapcsolatainkat, amelyből Magyarország, a magyar gazdaság, a magyar vállalatok eddig sokat profitáltak

– összegzett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában