Milton

2 órája

Vasi tagja is van a HUNOR Mentőszervezetnek, ha kell Floridában is segítenek

Magyar idő szerint csütörtökön napközben vonult át a Milton hurrikán Floridán. Javában tart a bajba jutottak, túlélők keresése. Felmerült, hogy Hunor mentőszervezet is útnak indulhat.

Vaol.hu

Pazaurek Piros Közép-Florida tiszteletbeli konzuljának nyilatkozata alapján megírtuk, a magyarországi kutyás mentőcsapat felajánlotta segítségét. A hírt a tiszteletbeli konzul már eljuttatta a kongresszusi képviselőnek. Azt mondta, szükség esetén élni fognak vele. HUNOR Mentőszervezet útrakészen áll.

HUNOR
A HUNOR bármikor bevethető
Forrás: VN-archív

A csapatnak az elmúlt időszakban két vasi tagja volt. Megtudtuk, egyikük nyugdíjazása előtt áll, de társa most is „bevethető”.

Törökországban kutatott túlélők után a HUNOR Mentőszervezet

Megírtuk, a HUNOR Mentőszervezet tagjai 2023 február 6. és 12. között Antakyaban a nap 24 órájában, megfeszített munkával 17 túlélőt, köztük 3 gyermeket mentettek ki az összedőlt épületek romjai alól. Hivatásukhoz méltó, kiemelkedő helytállásuk, bátor, önfeláldozó magatartásuk elismeréseként dr. Góra Zoltán, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója a szervezet valamennyi tagját példaként állítja a hivatásos katasztrófavédelmi szervek teljes személyi állománya elé.

Mint ismert, erős földrengések rázták meg Törökország déli és Szíria északi részét hétfőn hajnalban. Több százan életüket vesztették, rengetegen megsérültek, ezer fölött van az összedőlt épületek száma.

A mentőszervezet számos gyakorlaton és európai uniós misszióban vett már részt, dolgoztak Ukrajnában, Japánban, Macedóniában, a 2014-as szerbiai árvíznél, de Magyarországon is többször helytálltak: például egy fővárosi házrobbanásnál is végeztek kutatómunkát.

A HUNOR (Hungarian National Organisation for Rescue services) Magyarország hivatalos mentőcsapata, amelyet Magyarország legjobb tűzoltói alkotnak. A katasztrófák esetén bevethető HUNOR a nemzetközi szervezetek által minősített nehéz minősítésű városi kutató- és mentőcsapat. Legfőbb képessége a romok alatt rekedt áldozatok felkutatása, kimentése és a sérültek elsősegélynyújtásban részesítése. Felszereléseikkel akár 20 tonnás, több méter vastag fém és betondarabokat is képesek átvágni és mozgatni, hogy kimentsék a romok alatt rekedt embereket. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában