Papagájkiállítás nyílt az Oladi Technikumban

2 órája

Videóra vettük a show-t: táncoló kakadu, beszélő szürkepapagáj

Lütyő, a nagy sárgabóbitás kakadu ritmusra rázza magát; Cuki, az afrikai szürkepapagáj tökéletesen utánozza a macskák hangját; Azúr, a kék-sárga ara méltóságteljesen lépked a létrán - igazi show-t varázsoltak a szárnyasok a papagájkiállítás nyitónapján. Pénteken délelőtt a helyi óvodások és iskolások látogattak az Oladi Technikum tornatermébe, ahova egész hétvégén várják az érdeklődőket.

Cseh-Egyed Bernadett

Nyolc, egyenként közel húsz légköbméteres látványröpdét és egy mintegy száz négyzetméteres bésétálós, dzsungeli hangulatot idéző röpdét alakítottak ki a szervező Savaria Díszmadártenyésztő és Állatbarát Egyesület az Oladi Technikum tornatermében. Az ország számos pontjáról - Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron, Pest, Csongrád-Csanád vármegyéből - mintegy 80 tenyésztő hozta el madarait a papagájkiállításra, amely egyben verseny is a szárnyasok számára.  

Sárgabóbitás kakadu a papagájkiállításon
Sárgabóbitás kakadu a papagájkiállításon
Fotó: © Cseh Gábor

Több száz egzotikus madár a papagájkiállításon 

Ajkay Ferenc, a házigazda egyesület elnöke elmondta: nemzetközi zsűri vizsgálja meg a tizenhárom kategóriába sorolt madarakat. A legkisebb pintyektől a mintegy egyméteres arapapapgájig több fajta madárral találkozhatunk a kiállításon. 

Aztán arról mesél: a papagájok náluk családtagok. Napi munkát, elfoglaltságot adnak, de a gondoskodást meghálálják, a kézben nevelt példányok kifejezetten hűségesek. Védőházat és abból kivezető szabadtéri röpdét alakítottak ki számukra - szívesen napoznak például. 

 

Papagájshow 

A papagájok szeretnek játszani – ezt már Ajkayné Késmárky Yvette mondja a délelőtti bemutatón. Többféle színes eszköz, létra, karika, korlát veszi körbe a madarakat, Lütyő, a táncoló kakadu kedvence azonban egy piros kupak: szárnya alá dugja, majd előre dobja – a mutatványt már szinte tökéletesítette. Azúr megmutatja azt is, miként mászik létrát és töri fel a héjas mogyorót, Cuki pedig, a jákópapagáj, hangjával bűvöli el a közönséget. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában