A természet védelméért

2022.04.02. 17:30

Új látogatóközpont Csákánydoroszlón - Ökoturisztikai attrakcióval bővült a Rába-part - fotók

Elkészült a Vízi Vándor Természetvédelmi Látogatóközpont és Kenukikötő Csákánydoroszlóban. A beruházást pénteken adták át ünnepélyes keretek között.

Markó Petra

Bálint László, dr. Markovics Tibor, dr. Rácz András és V. Németh Zsolt avatták fel a létesítményt

Forrás: Szendi Péter

Ennek köszönhetően most már harmincnégy ökoturisztikai létesítmény gazdagítja a kínálatot az Őrségi Nemzeti Parkban, ahol évente 72 ezer látogató fordul meg. A nagy jelentőségű turisztikai fejlesztés keretében épült kerékpár- és kenutároló, játszótér, de létrehoztak egy interaktív kiállítást is, ami a Rába csodálatos világát mutatja be. – Egész Európában nincs olyan erős állami természetvédelem, mint hazánkban – mutatott rá dr. Rácz András, az Agrárminisztérium államtitkára az eseményen, aki összegezte is az elmúlt 12 évet: a nemzeti parkok költségvetése megnégyszereződött, 2004-ben 4,5 milliárd forintból gazdálkodtak, ma ez az összeg 20 milliárd és az igazgatóságon dolgozó munkatársak létszáma is duplájára nőtt

Interaktív kiállítás is nyílt – a bejárásán V. Németh Zsolt, dr. Rácz András és dr. Markovics Tibor 
Forrás: Szendi Péter

Az államtitkár kitért rá, hogy 2010-ben hozták létre a nemzeti parki termékvédjegyet, hogy a helyben élő termelők piacra jutását segítsék, valamint a helyben maradást, az önfoglalkoztatást, a vidék lehetőségeinek kihasználását.

 

 – Létrehoztunk 82 új, országos jelentőségű védett természeti területet, mintegy 4200 hektáron és a csákánydoroszlói projektekhez hasonló fejlesztések is voltak bőven. 170-180 beruházás, körülbelül 80 milliárd forint összegben – hangsúlyozta dr. Rácz András, aki azt is hozzátette, 320 ezer hektáron javították ezeknek köszönhetően a természeti környezet állapotát. Zárásként a változó társadalmi szokásokról beszélt: egyre többen keresik az aktív kikapcsolódási lehetőségeket, többeket érdekel a természetjárás, a kirándulás, túrázás, kerékpározás, a vízi kalandok világa – fogalmazott. 

 

Arról már V. Németh Zsolt, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos, a térség országgyűlési képviselője beszélt, hogy nem a természetvédelemért kell dolgozni, hanem a természet védelméért. 

 

– A hazaszeretet nemcsak ünnepi pillanatokban vigyázzállás és himnuszéneklés, hanem ennek a hazának a megismerése, szeretete is. Maga a turizmus ennek az egyik eszköze, a természet védelme pedig egy másik eszköze. Nem lehet úgy védeni a természetet, hogy ne ismernénk, ezért a megismerés, a megismertetés szerves része annak a folyamatnak, hogy megőrizzük azt, amit őseinktől örököltünk – fogalmazott. 

 

Az eseményen dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a természeti és a kulturális kincsek őrzése, védése mellett fontos feladatuk azok bemutatása is és felidézte az átadó napjáig tartó rögös utat. Rámutatott: V. Németh Zsolt segítsége nélkül nem valósulhatott volna meg ez a projekt sem. Bálint László, a Kormorán Kenu Közhasznú Egyesület elnöke a megjelenteket arra emlékeztette: a közelmúltban elkészült a községben a tornaterem, a bölcsőde és hamarosan az iskola bővítése is befejeződik. – Ez a mostani átadó más, hiszen míg a felsoroltak a gyermekek nevelését, oktatását szolgálják, ez a beruházás a családok, az Őrségbe látogató turisták hasznos, aktív pihenését. 

 

Az ünnepi eseményt a csákánydoroszlói iskola és az Őrségi Alapfokú Művészeti Iskola tanulóinak zenés műsora színesítette. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!