Ezt, jó ha tudod

2 órája

Itt a programkínálat: 1956-ra emlékezik Vas vármegye

Az 1956-os forradalom és szabadságharcra 68. évfordulójára emlékezik az ország október 23-án. A vasi városok többségében már kedden megtartják az ünnepséget: beszédekkel, kulturális műsorral, koszorúzással készülnek a településeken.

Vaol.hu

Bükön október 23-án 10 órakor a Városháza parkjában – rossz idő esetén a Városháza aulájában – kezdődik az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett megemlékezés. Ünnepi beszédet mond Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója. „… van, hogy elveszítesz mindent, mégis élj a holnapért” – címmel szerveznek ünnepi műsort a Celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium diákjai október 22-én, 11 órakor a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében. Beszédet mond: Sipos Tibor a Celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium igazgatója. A megemlékezést követően megkoszorúzzák az 1956-os emlékhelyet majd Koloszár Zoltán és Máté Lajos sírját a katolikus temetőben. Csepregen október 23.-án 10.00 órakor ünnepi beszédet mond Horváth Zoltán polgármester a Csepreg promenádon, közreműködik a Csepreg Város Fúvoszenekera.

1956-ra emlékezik Vas vármegye
1956-ra emlékezik Vas vármegye
Fotó: © Cseh Gábor

Vépen a hagyományokhoz hűen a Kisalföldi ASzC Vépi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium ad helyet a megemlékezésnek, amelyet október 22-én, 11 órakor tartanak.

Jánosházán szintén október 22-én, kedden emlékeznek az 1956-os forradalom és szabadságharcra, 11.00 órakor a helyi művelődési házban ünnepi műsort adnak a Batthyány Lajos Általános Iskola diákjai „Lyukas zászlónk lobog októberi szélben” címmel. Ünnepi beszédet mond: Csik Józsefné a Batthyány Lajos Általános Iskola igazgatója. Innen az 1956-os Emlékműhöz sétálnak az emlékezők, ahol közös ima után koszorúzás, virágok, mécsesek elhelyezése következik.

Körmenden október 23-án, 10.00 órakor kezdődik a megemlékezés a Szabadságharcosok kopjafájánál a Hősök terén. Ünnepi beszédet mond: Dr. Szabó Barna polgármester, műsort ad a Vas Vármegyei SZC Rázsó Imre Technikum, közreműködik a Városi Fúvószenekar, a Városi Vegyeskar és a Batthyány Lovasbandérium.

Szombathelyen október 22-én 16.00 órakor a Jáki úti temetőben Welther Károly síremlékének megkoszorúzásával kezdődik az ünnepségsorozat, majd 17 órakor az 56-osok terén ünnepi beszédet mond: Dr. Danka Lajos városi képviselő. Az ünnepi közgyűlés 18.00 órakor kezdődik a Városháza dísztermében, itt beszédet mond Dr. Nemény András polgármester.

Kőszegen október 23-án 17.30 órakor a Jurisics vár lovagtermében kezdődik az ünnepi megemlékezés, beszédet mond Soós Viktor Attila történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága tagja, majd megkoszorúzzák Tornay Endre András ’56-os Emlékoszlopát. Közreműködik: Kőszeg Város Fúvószenekara

Őriszentpéteren október 22-én, kedden 17 órakor a művelődési házban kezdődik az ünnepi műsor, beszédet mond: Marton Ferenc, a Vas Vármegyei Közgyűlés alelnöke. A program részeként avatják fel Vörö sAntal emléktábláját. A kutató munkásságát méltatja Feiszt György történész.



 



 

Répcelakon október 23-án 16.45 órakor megkoszorúzzák az evangélikus templom falán elhelyezett emléktáblát, majd 17.00 órától ünnepséget tartanak a művelődési házban. Közreműködnek a Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola 7. osztályos tanulói.

Sárváron október 22-én, kedden 17 órára a Kossuth-térre várják az emlékezőket, beszédet mond Kondora István polgármester. Közreműködnek a Szent László Katolikus Általános Iskola diákjai, valamint a Sárvári Koncetfúvószenekar. A városi köztemetőben a megemlékezés előtt – 16:15-kor - lesz a koszorúzás. Abai Imre vértanú plébános emléktáblájánál az ünnepség végén helyezhetnek el koszorút a pártok, civil szervezetek képviselői.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 68. évfordulója emlékére Szentgotthárdon október 22-én 16:30 órától ökumenikus istentiszteletet tartanak a Nagyboldogasszony Templomban, 17:00 órától pedig megemlékezés és koszorúzás lesz a Hősi emlékműnél. Ünnepi beszédet mond: dr. Lehoczky Tímea. Közreműködnek a VVMSZC III. Béla Technikumának tanulói. 17:45-től Vér és könny címmel előadást tartanak a színházban.

Vasváron október 23-án 17.30 órakor az ’56-os Emlékmű megkoszorúzásával kezdődik, majd a Nagy Gáspár Művelődési Központban folytatódik a megemlékezés. Ünnepi beszédet mond: V. Németh Zsolt, államtitkár, miniszterelnöki biztos, a térség országgyűlési képviselője. Itt adják át Vasvár Város Önkormányzata által adományozott kitüntetéseket is. Az emlékműsorban közreműködnek a Vasvári Zenei Alapfokú Művészeti Iskola tanulói és tanárai.



 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában