Belföld

2011.02.24. 12:47

EMFESZ: megalázónak tartják az ügyfelek a szolgáltató leveleit

Az olcsóbb gáz reményében Vas megyében is sokan szerződtek az EMFESZ-szel tavaly, de idén januárban a cég szolgáltatói jogát felfüggesztették. Az emfeszesek egykori égázos ügyfelek a GDF Suezhez kerültek.

Peltzer Géza

Az  szolgáltató "végső menedékesnek" nevezi ezeket a régi-új ügyfeleket a leveleiben, amit sokan megalázónak tartanak, és kikérik maguknak, hiszen nem tehetnek a helyzetről. Hittek a szabad piacban, a szabad szolgáltató választásban. Olyan fizetőképes ügyfelekről van szó, akik takarékoskodni akartak, és az EMFESZ  jó lehetőséget kínált.  Ők lettek most a "végső menedékes ügyfelek", akik gáz nélkül maradnának, ha meg nem mentené őket a GDF Suez. Sokan fordultak a szolgáltató helyi kirendeltségéhez (egykori Égáz-központ) az átálláskor különféle problémáikkal.

Úgy kaptam csekket, hogy nem volt előtte mérőóra-leolvasás értetlenkedett egy szombathelyi hölgy, mikor a "visszatérés" körülményeiről kérdeztük. Mi alapján állapították meg a fizetendő összeget? Számlát küldtek, de szerződésem nem volt  a GDF Suezzel. Bementem a kirendeltségre, óriási sor volt, két órát álltam a tömegben, mire megkötöttük a szerződést. Fontos volt, hogy elosszuk 12 hónapra az éves gázfogyasztást, mert a téli 40 ezer forintos számlákat nem tudnám kifizetni. Jobb, ha minden hónapban körülbelül ugyanannyit fizetek. Ez a "kiegyenlített" fizetési mód. Azt mondták, lehet, hogy a napokban majd levélben is megérkezik a számlákhoz képest utólag a szerződés, de azt már tekintsem semmisnek, az lesz érvényes, amit helyben kötöttünk.

Hamar Orsolya, a GDF Suez Energia Magyarország Zrt.-t  kommunikációs vezetője kérdéseinkre válaszolva levélben kifejtette: "a végső menedékes" ügyfelek átvétele a jogszabályban rögzített feltételek szerint történik. Állította, hogy a területileg illetékes elosztó társaság február 4-ig leolvasta ezen fogyasztókat, bizonyítani tudják, hogy 99,8 százalékos hatékonysággal. A leolvasási adatokat a GDF Suez Energia Magyarország Zrt. időben megkapta és ezen óraállások alapján elkezdte a számlázást, a jogszabályban meghatározott számlakép, illetve MJ alapú elszámolás, valamint az érvényes egyetemes szolgáltatási árrendelet szerint.

Kifejtette: a szerződéskötés a számlázási folyamattól független. Ebben az esetben a jogszabály azt írja elő, hogy a szolgáltató a végső menedékes státusz kezdetétől (01.13 6:00 óra) számított 60 napon belül köteles kiküldeni a szerződéseket  ami megtörténhet a számlázás előtt és után is.

Hozzátette: a GDF Suez Energia Magyarország Zrt. ugyanakkor törekedett az ügyfelek számára jobban követhető folyamat betartására és ezért  az informatikai korlátokat is figyelembe véve a végső menedékes ügyfelek 90 százalékánál még a számlázás előtt kiküldte a szerződést.

A régi-új ügyfelek sztenderd szerződéses feltételek szerint kapták meg szerződésüket, melyet sokan kívánnak módosítani a GDF Suez kínálta lehetőségek alapján. Ezen módosítások elvégezhetők az online ügyfélszolgálaton is, vagy írásos úton megküldhetők a társaság ügyfélszolgálatának, így ennek megfelelően nincs szükség személyes, vagy telefonos megkeresésre.

A módosítási igények nagy száma, illetve az előzőekben említett új árrendeletnek megfelelő egyetemes szolgáltatási számla az oka a megnövekedett ügyfélszolgálati forgalomnak. Kérik ezért ügyfelein türelmét és megértését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!