Bevásárlókocsi a patakban

Egy patakba süllyedt (fagyott) bevásárlókocsi maga a rejtély. Az emberi felelőtlenség újabb bizonyítéka? Vagy a fogyasztói társadalom elleni tiltakozás figyelmeztető jele?

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A fogyasztói társadalom egyik emblematikus tárgya a bevásárlókocsi. A rendszerváltás előbb nagy tiszteletben tartott, majdnem kultikus  díszlet volt, de  mire kiderült, semmit sem ér a piacgazdaság, ha a társadalom  többségének nincs pénze, a bevásárlókocsi napja is leáldozott. Itt-ott látni már szeméttelepen, erdőszélen is  a kép tanúsága szerint patakban is.

Persze a bevásárlókocsik is különbözőek - attól függően, hogy mennyi aprót rejtenek magukban. Hipermarkete válogatja, hogy milyen érmével működik a bevásárlókocsi, de feltételezhető, hogy a vízbe fagyott szerkezetben nincs sem százforintos, sem egyeurós érme - mert már kiszerelték belőle ügyes kezek.

Egy vízbe fojtott bevásárlókocsi a fogyasztói társadalmat elutasító szemlélet nyilvánvaló jelképe. Csendes, de határozott  tiltakozás a felesleges költekezés, az értelmetlen habzsolás ellen. De mennyivel jobb ennél az értelmes éhenhalás?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!