Örülnek a vasi horvátok, hogy déli szomszédaink csatlakoznak az EU-hoz

Az európai uniós csatlakozásról volt népszavazás vasárnap Horvátországban. Egyszerű többséggel döntöttek. Mi a véleménye a népszavazásról egy kőszegi horvátnak?

Némethy Mária

A szavazatot leadott horvátok 66 százaléka biztosította támogatásáról az EU-csatlakozást, az ellenzők tábora pedig 33 százalékot tett ki. Ivo Josipovic  horvát államfő szerint a népszavazás véglegesen európai országként határozza meg Horvátországot. Zoran Milanovic kormányfő örömét fejezte ki, és történelmi döntésnek nevezte a referendum kimenetelét. 

Követte az eseményeket a kőszegi horvát kisebbségi önkormányzat elnöke, Petkovits Sándor  is. Mi a véleménye? - A részvételi arány viszonylag alacsony volt, a szavazásra jogosultaknak csak  44 százaléka vett részt a népszavazáson. Én előzetesen a felénél többre számítottam. Még Ante Gotovina tábornok is akit Hágában 24 évre elítéltek, de Horvátországban nemzeti hős a csatlakozás melletti voksolásra buzdított, akárcsak minden párt. Azt gondolom, az utóbbi időszakban nőtt Horvátországban a szkeptikusok tábora az Európai Unióval kapcsolatban. Ezt   a Magyarországgal történt események és az euróval kapcsolatos válság, vagy az unió széteséséről szóló hírek is táplálhatták. Így végül a horvátoknak csak 30 százaléka mondott igent az uniós csatlakozásra. -

Hogyan érinti majd az itt élő horvátokat, ha Horvátország már az Európai Unió  tagja lesz?

- Mi magyarországi horvátok örülünk ennek. Hétköznapi értelemben  sok minden könnyebb lesz. Például  a határátlépésnél nem lesz olyan, hogy mit szabad, és mit nem szabad kivinni, a határ mentén élők pedig  Baranyában majd átjárhatnak dolgozni Horvátországba. Nekünk  kőszegieknek, vasiaknak előnyt jelent majd az, hogy könnyebb lesz pályáznunk. -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!