Debrecenben a Haladás: a döntetlen bravúr lenne

Szombaton délután négy órakor a Sport1 kamerái előtt a tavalyi bajnok, jelenleg harmadik helyen tanyázó DVSC-TEVA vendége lesz a hetedik Szombathelyi Haladás. Artner Tamás és Kondás Elemér nyilatkozott a haladas.hu oldalnak.

Pum András

A tavalyi bajnok Debrecen  - némi meglepetésre - nyolc forduló alatt két vereséget is elszenvedett, a Haladásra nézve azonban nem túl jó hír, hogy mindkettőt idegenben. A második körben Kaposváron 1:0-ra, míg a legutóbbi fordulóban az Eger vendégeként - Diósgyőrben - szintén 1:0-ra kaptak ki Szakályék. Otthon viszont száz százalékosak a piros-fehérek, a Győrt 4:1-re, a Kecskemétet 2:1-re, a Pápát 1:0-ra, a Budapest Honvédot 4:1-re verték. Miután legutóbb kikaptak az újonc egriektől, nem kell hozzá nagy jóstehetség, hogy megállapítsuk: ellenünk biztosan ki akarják köszörülni a csorbát.

Persze - és ez is nyilvánvaló - ehhez a Halinak is lesz egy-két keresetlen szava. A zöld-fehérek ugyanis múlt pénteken 3:0-ra kiütötték a listavezető, és addig veretlen MTK-t, majd szerdán az Albert-stadionban, a Magyar Kupában 2:0-ra verték a Ferencvárost. Ráadásul míg a kék-fehérek ellen támadófutballal, addig az Üllői úton inkább szervezett védekezéssel érték el a sikert - azaz mindkét taktikai hadrendet sikeresen alkalmazták a játékosok. Mint arról már korábban beszámoltunk, a mérkőzés után a Haladás nem Szombathely, hanem Mezőkövesd felé vette az irányt, itt készül a szombati bajnokira.

- A legutóbbi, FTC elleni bajnokival ellentétben a szerdai kupameccsen nagyobb figyelmet szenteltünk a védekezésnek, ennek két oka is volt - jelezte Artner Tamás, a Szombathelyi Haladás mestere a Haladás hivatalos honlapjának. - Egyrészt tartalékoltunk az erőnkkel a debreceni bajnokinkra, másrészt rövid távon a masszív védekezésből indított kontrák roppant hatékonyak tudnak lenni. Úgy gondoltam előzetesen, hogy ezzel a taktikával a Fradi ellen nagy sanszunk lehet, mert gyors játékosaink képesek arra, hogy megfussák a védőiket. Ez be is jött, persze ehhez kellett, hogy a védelem hiba nélkül hozza le a meccset. Hozzáteszem: hosszú távon nem tartom jónak a túlságosan védekező felállást.


- Feltűnő volt, hogy tíz ember ellen is csak egy helyzetet hozott össze az FTC. Ez azért dicséri a csapat fizikai és mentális erejét, nem?

- Én is így látom. Igaz, a kondinkkal korábban sem volt problémánk, "lábon" nem tudnak minket megverni. Higgadtak, nyugodtak voltunk akkor is, amikor emberhátrányba kerültünk. Meggyőződésem egyébként, ha nincs a kiállítás, további gólokat rúgtunk volna.


- Jobb csapat a Haladás mint az FTC?

- Igen. Nem mondom, hogy egyénileg is jobbak vagyunk, de csapatként mindenképpen. Ricardo Moniznak időre van szüksége, mire megismeri játékosait, és összeáll a csapata.Úgyhogy jelen pillanatban a Haladás jobb mint az FTC - ennek ellenére bravúrnak tartom a továbbjutásunkat. Az újonnan beszállók közül Gőcze Gergő hiba nélkül védett, Somália helyzeténél pedig olyan szituációban hárított, amikor nagyon kellett. Devecseri Szilárd higgadtan, nyugodtan futballozott, jól ellátta a feladatát. Ugrai Roland egy félidőt kapott, fegyelmezett, a taktikát betartva futballozott, jól dolgozott, de ezúttal kevesebb villanása volt. De az egész csapat jól működött, Nagy Gábor ezúttal is kimagaslóan játszott, Halmosi Péter pedig óriási volt, ahogy beszállt. Azért fizikálisan jócskán kivett a meccs a játékosokból, de a mezőkövesdi két és fél napnak elégnek kell lennie a regenerációnak. Egyébként csapatépítésnek is jó ez a rövid edzőtábor, még jobban megismerhetik egymást a játékosok, bár hozzáteszem: elég régóta futballoznak együtt a srácok. Kikapcsolódásként jártunk Egerben is.


- Szombaton Debrecenben nehéz dolga a csapatnak. A Loki Eger elleni veresége adhat támpontot?

- Nem igazán, ha csak annyit nem, hogy senki sem verhetetlen. Régebben - amikor a Debrecen még nem uralta úgy a magyar focit, mint az utóbbi években - nagyon boldog volt az a csapat, amelyik ponttal tért haza a Hajdúságból. Nos, azóta ez méginkább így van, így óriási bravúrnak tartanám a döntetlent. Mindenki tudja, hogy Sidibe és Coulibaly személyében milyen gólerős támadókkal rendelkeznek, és akkor még nem szóltam a szintén erős támadó középpályásaikról. Pontrúgásaik is életveszélyesek, de miután nagy hangsúlyt fektetnek a támadójátékra, hátul kinyílnak. Az egri vereség miatt nagyon nagy nyerési kényszerben vannak, ezért arra számítok, hogy óriási elánnal kezdik a meccset, nekünk pedig túl kell élnünk az első 20-25 percet. A Debrecen kombinatívabb a Ferencváronásnál, így nyilvánvaló, hogy annyira nem állhatunk vissza, mint a kupameccsen, hiszen ez öngyilkosság lenne - feljebb kell tolnunk védekezésünket. Mindenesetre az egy ponttal már nagyon elégedett lennék. Radó András, Tóth Péter sérült, Kulcsár Kornél lázas beteg, ők biztosan nem játszhatnak, Simon Ádám továbbra is fájlalja a derekát, kérdéses a játéka.

Összeállítás: Rózsa Dániel - Schimmer Szabolcs, Guzmics Richárd, Fehér Zoltán, Búrány Zoltán - Rajos Gábor, Iszlai Bence - Nagy Dániel, Nagy Gábor, Halmosi Péter - Kenesei Krisztián.

Cserék: Gőcze Gergő, Jagodics Márk, Devecseri Szilárd, Korolovszky Gábor, Andorka Péter, Ugrai Roland.

A mérkőzést Iványi Zoltán vezeti, segítői Medovarszki János, Márkus Tamás, a tartalékjátékvezető Takács János.

Otthon tehát még pontot sem veszített, idegenben viszont négy bajnokija közül kettőt is elveszített a Debrecen. Idén kétarcú lenne a Loki?

-Szó sincs erről, nincs két arca a Debrecennek, hiszen azt azért látni kell, hogy például Kaposváron más összetételű csapattal játszottunk, mint amilyennel szoktunk - mondta a www.haladas.hu oldalon Kondás Elemér, a Debrecen vezetőedzője. - Az Eger ellen Diósgyőrben pedig mi irányítottuk a játékot, de ellenfelünk egyszer eljött a kapunk elé, és abból gólt rúgott. Szóval nem hiszem, hogy a játékunkkal gond lenne, példa erre a Honvéd elleni rangadó, ahol remek meccsen 4:1-re győztünk. Ami a Haladást illeti: egy játszó csapatról van szó, de nyilván ha nem lesz náluk a labda, akkor nem tudnak futballozni, és védekezésre kényszerülnek. Jó formában vannak a vasiak, sok "játszó" focistájuk van, ha a szombathelyiek akarnak futballozni, akkor egészen biztos jó kis meccset vívunk. Hazai pályán természetesen a győzelem az elfogadható eredmény, de ha a meccs Szombathelyen lenne, alighanem Artner Tamás kollégám mondaná ugyanezt. Nenad Novakovicsot a közelmúltban másodszor is megműtötték, Máté Péter bokaszalag-szakadás utáni rehabilitációján vesz részt, Farkas Balázs térdszalag-szakadása után szintén rehabilitációra jár, Czvitkovics Péter egyelőre kocog, nem tud edzeni, Rogue Meye jövő héten csatlakozik a kerethet, Selim Boudla pedig Franciarországban kap kezelést. Akad-egy két kérdőjel a csapatban, így összeállítást még nem tudok mondani, de nagy változás nem lesz a legutóbbi bajnokihoz képest.

Várható összeálíltás: Verpecz - Bernáth, Simac, Szűcs, Korhut - Kulcsár, Varga J., Szakály, Bódi - Coulibaly, Sidibe.

Érdekesség, hogy Kondás Elemér ezt követően kapásból elsorolta a Haladás szerinte várható, szombati összeálíltását is. A piros-fehérek trénere csupán a Rózsa-Gőcze, a Rajos-Simon és a Kenesei-Andorka párosból nem tudott biztosan választani.

A tavalyi bajnokság zárófordulójában egyébként Mészáros Norbert és Adamo Coulibaly góljával a Debrecen 2:0-ra legyőzte a Haladást.

A szerdai FTC - Haladás (0:2) Magyar Kupa-mérkőzés összefoglalóját itt megtekinthetik!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!