Labdarúgás

2024.06.28. 14:45

A nyolcaddöntőkkel megy tovább a németországi Európa-bajnokság

Egyenes kieséses szakaszához érkezett a németországi labdarúgó Eb, amelyen már csak a legjobb 16 csapat küzdhet tovább. Szombaton Svájc–Olaszországgal (18.00), Németország–Dániával (21.00), míg vasárnap Anglia–Szlovákiával (18.00), Spanyolország–Georgiával (21.00) meccsel.

Sütő Dániel

A georgiai Georgesz Mikautadze egyedüliként 3 góllal vezeti a góllövőlistát

Forrás: MTI/AP

Fotó: Martin Meissner

Svájc–Olaszország (szombat 18.00, nyolcaddöntő)

A svájciak az A csoportban veretlenül öt, az olaszok a B-ben egy vereséggel négy ponttal zártak másodikként, így kerültek össze a 16 között. A két együttes már meglehetősen sokszor, 61 alkalommal találkozott egymással, az örökmérleg pedig nagy olasz fölényt mutat: a Squadra Azzurra 29 győzelme és 24 döntetlen mellett a svájciak mindössze nyolcszor nyertek. A közelmúltbeli mérleg sem a svájciak felé billen: a legutóbbi 11 mérkőzésen egyszer sem tudták legyőzni a riválist, akit legutóbb 1993 májusában egy világbajnoki selejtezőn múltak felül. Akkor Bernben 1-0-s hazai diadal született. A legutóbbi három találkozásukból egy olasz siker (a 2021-es Eb-n, Rómában 3-0) mellett két döntetlen is volt: a 2022-es vb-kvalifikációban Baselben 0-0, Rómában 1-1 volt a végeredmény úgy, hogy Jorginho mindkét összecsapáson büntetőt rontott. A svájciak elmúlt évtizedes kiegyensúlyozottságát ugyanakkor jól mutatja, hogy rajtuk kívül csak a franciák jutottak el a legutóbbi hat nagy torna (Eb vagy vb) mindegyikén az egyenes kieséses szakaszba. Murat Yakin együttese legutóbbi 17 összecsapásából csak egyet veszített el, tavaly novemberben Bukarestben kapott ki Eb-selejtezőn 1-0-ra. Az olaszok eddig nem teljesítettek meggyőzően: az albánok ellen hátrányból fordítva győztek, a spanyoloktól simán kikaptak, a horvátokkal pedig Mattia Zaccagni 98. percben szerzett találatával végeztek döntetlenre.

– Megérdemelten jutottunk tovább egy nehéz csoportból annak ellenére is, hogy néha nem játszottunk kellően keményen. Ebben mindenképpen előre kell lépnünk, mert mostanáig egyetlen 50-50 százalékos párharcot sem nyertünk meg. Fizikálisan jobban kell teljesítenünk – mondta az olaszokat edző Luciano Spalletti. Érdekesség, hogy a csoportkör 1980-as bevezetése óta mindössze két válogatott tudott címvédőként meccset nyerni az egyenes kieséses szakaszban: abban az évben a csehszlovákok, 2012-ben pedig a spanyolok, igaz, utóbbiak egészen az aranyéremig meneteltek.
Mindkét oldalon van eltiltott: Yakin Silvan Widmerre, Spalletti Riccardo Calafiorira nem számíthat a sárga lapjai miatt.

Németország–Dánia (szombat 21.00, nyolcaddöntő)

A skandináv csapat 32 éve a döntőben verte 2-0-ra az akkor világbajnoki címvédő németeket, s lett óriási meglepetésre Európa-bajnok. A dánok mostani sikere hasonlóan váratlan lenne, főleg annak fényében, hogy egyelőre még nem nyertek mérkőzést, három döntetlennel, a C csoport második helyezettjeként jutottak tovább a 16 közé. A hazaiak ezzel szemben két győzelemmel – az egyiket a magyarok ellen aratták – és egy döntetlennel, magabiztosan léptek a kieséses szakaszba, ahol a végső diadalra is esélyesként, favoritként lépnek pályára a dánok ellen. A dánok az előző kontinensviadalon az elődöntőig jutottak, hosszabbítás után kaptak ki az angoloktól. Ezúttal a svájciak teljesítményéből meríthetnek inspirációt, akik a csoportkör utolsó fordulójában egészen a ráadásig vezettek a németek ellen, Julian Nagelsmann együttese akkor mentette 1-1-re a találkozót. A német és a dán válogatott eddig 30-szor találkozott egymással, öt döntetlen mellett előbbi 16-szor, utóbbi kilencszer nyert. Eb-n korábban háromszor csaptak össze és az 1992-es göteborgi finálé mellett kétszer a németek győztek. Barátságos meccsen legutóbb 2021 júniusában találkoztak, Innsbruckban 1-1 lett a végeredmény. A házigazdáknál Jonathan Tah eltiltás miatt nem játszhat, Robert Andrich, Antonio Rüdiger és Maximilian Mittelstädt pedig egy sárga lapra van attól, hogy az esetleges következő mérkőzést ki kelljen hagynia. A másik oldalon Morten Hjulmand eltiltott, Jannik Vestergaard, Joakim Maehle, Christian Norgaard és Jonas Wind egy figyelmeztetéssel várja a találkozót.

A georgiai Georgesz Mikautadze egyedüliként 3 góllal vezeti a góllövőlistát
Fotó: Martin Meissner / Forrás: MTI/AP

Anglia–Szlovákia (vasárnap 18.00, nyolcaddöntő)

A nagycsapatok közül talán Anglia teljesítménye eddig a leginkább csalódást keltő. Bár Southgate együttese 5 pontot gyűjtve veretlenül megnyerte a C csoportot, saját közönsége többször is kifütyülte. Az angolok egy 1-0-ás szerbek elleni siker után két nyögvenyelős meccset játszottak Dánia (1-1) és Szlovénia (0-0) ellen is. Szlovákia az E csoportból Románia és Belgium mögött jutott tovább harmadikként.   
 

Spanyolország–Georgia (vasárnap 21.00, nyolcaddöntő)

A megfiatalított spanyolok mindhárom csoportmeccsüket megnyerték, ezzel ők az egyetlen 100 százalékos alakulat az Eb-n. Története első Eb-szereplése az idei Georgiának, amely előbb Csehország ellen pontot (1-1), majd Portugália ellen győzelmet (2-0) ünnepelhetett, így harmadikként továbbjutott csoportjából.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában