Kutyameleg

2024.06.26. 11:30

Kutyabarát strandok Vas vármegyében és környékén – Itt csobbanhatsz a kedvenceddel

A kutyatartók száma Magyarországon évről évre növekszik, és egyre többen tekintenek négylábú barátjukra családtagként. Nyáron különösen fontos, hogy a kánikulában se kelljen otthon hagyni kedvencünket, ezért egyre többen keresik azokat a kiránduló- és fürdőhelyeket, ahol kutyájuk is szívesen látott vendég.

Csabai Bernadett

Mitől lesz kutyabarát strand egy fürdőhely? Jogilag nem létezik szabályozás kifejezetten kutyastrandokra, Magyarországon a strandok működését általánosságban kormányrendelet szabályozza, amely kimondja, hogy kijelölt fürdőhely területére kutyát nem szabad bevinni, kivéve a vakvezető és az őrkutyákat. Azokon a helyeken, ahol a kutyák fürdése megengedett, gyakran a strand hivatalosan nem számít kijelölt fürdőhelynek. A kifejezetten kutyastrandként hirdetett helyeken kívül gyakorlatilag ahol tábla nem tiltja sem az emberek, sem a kutyák fürdését, ott van lehetősége a gazdiknak együtt csobbanni a kedvencével, saját felelősségére. A kutyastrandként megnevezett helyek általában külön kijelölt területek, ahol a kutyák és gazdáik szabadon élvezhetik a fürdőzés örömeit. Ezek a strandok gyakran körbekerítettek, hogy a négylábúak biztonságosan mozoghassanak, és különféle felszerelésekkel rendelkeznek, mint például agility akadályok, padok, valamint árnyékos helyek a pihenésre. 

Csobbanás a hőségben kutyabarát strandokon
Csobbanás a hőségben kutyabarát strandokon
Fotó: freepik

Kutyabarát strandok a környéken

Vas megyében az első hivatalos kutyás vízpart Kőszegen, az Abért-tó partján található. A 2019-ben megnyitott strand közel 2400 négyzetméteres területet biztosít a kutyák és gazdáik számára. A partot kerítés, a vízen bójasor határolja, így az ebek szökése kizárt. Egy külön bójasor leválasztja a vízfelület egy részét, ahol a félénkebb kutyák is nyugodtan pancsolhatnak. A parton található padok és agility akadályok a gazdik és kutyák kényelmét szolgálják. 

Vasváron a Vasvári Vár területén található kutyabarát strand szintén népszerű helyszín a kedvenccel fürdőzők körében. A területet úgy alakították ki, hogy a kutyák biztonságosan élvezhessék a vízparti szórakozást.

Gersekaráton, a Sárvíz-tónál kutyával is lehet strandolni: van elkerített fürdőhelyük, akár együtt is pancsolhat a gazdi a házi kedvencével.

Nem meglepő, hogy a Balaton környékén több kutyás strand található, mint vármegyénkben - látható a kutyabarát oldalán. A zalaegerszegi Gébárti-tó partján néhány évvel ezelőtt alakítottak ki egy kutyás fürdőhelyet, ahol a kutyák szabadon játszhatnak és pancsolhatnak. Az élményfürdő felől legegyszerűbben megközelíthető strandon még cica- és kutyamosó is található. A strandot a zalaegerszegi önkormányzat alakította ki, és az árnyas tóparton a gazdik kedvükre hűsölhetnek, játszhatnak kutyáikkal, a kutyák pedig szabadon ki-be mehetnek a vízbe. Kis stéget is állítottak a partra, ahonnan a kutyusok vidáman ugrálhatnak a vízbe.

A Keszthelyi Kutyás Park és Piknikkert közel fél hektáros területén az ebek szabadon futkározhatnak, de a kutyák számára kialakított játszótéren szórakozhatnak, tanulhatnak is. Nemrég bővítették az elérhető szolgáltatásokat is: kialakítottak egy kutyás pihenősarkot, lehetőség nyílik napágyak és napernyők bérlésére, továbbá a vendéglátóhely kínálata is bővült. A vízimádó ebek pedig gazdáikkal együtt csobbanhatnak a Balatonban. 

A Zalalövő melletti Borostyán-tó is kedvelt helyszín a kutyás fürdőzők számára. A tó kutyás strand része sekély vízzel rendelkezik, amely fokozatosan mélyül. A vízminőség kitűnő, nem kell aggódni a higiénia miatt. A parton árnyékos területek és füves részek biztosítanak kellemes pihenési lehetőséget. Emellett a tó körül evezni, röplabdázni, strandfocizni is lehet, valamint egy erdei tornapálya is található közvetlenül a tó körül, így a gazdik is aktívan tölthetik el az időt.

Győr-Moson-Sopron megyében a győri Károlyi Strand területén alakítottak ki egy kutyabarát részt, ahol a kutyák és gazdáik egyaránt élvezhetik a vízparti szórakozást. Aki pedig Burgerlandban úszkálna egyet négylábú barátjával a Hotel Sopron a szállodától nem messze, Apetlon és Frauenkirchen azaz Mosonbánfalva és Boldogasszony között, a Fertő-tóhoz tartozó Darscho nevű kis tóban a kutyás fürdés megengedett. 

Szabályok és tanácsok a kutyás strandokhoz:

  • A kutyus rendelkezzen minden oltással, legyen rendszeresen féreghajtva és legyen kéznél az oltási könyve
  • A nem jól szocializált vagy agresszív kutyáknak nem ajánlott a közösségi kutyás strandra, ahogy tüzelő és/vagy beteg kutyával sem szabad elindulni
  • Felügyelet nélkül a négylábú nem maradhat.
  • A kutyapiszokra a sétáltatás szabályai vonatkoznak: a gazdi felelőssége az összeszedés.
  • Gondoskodjunk napernyőről, ha nincs elég árnyék a strandon.
  • Vigyünk magunkkal úszó játékokat, plédet, úti itatót, és hűsítő matracot és kevésbé jól úszó ebnek mentőmellény is ajánlott!
  • Csak akkor engedjük szabadon a kutyát, ha megfelelően tud viselkedni és nem zavar másokat. (pl. ugatással, összeugrálással)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!