Időjárás

2024.05.28. 07:00

Esőkabát, esernyő nélkül sehova! - Időjárás Vasban: marad a változékonyság

Esőkabát, esernyő nélkül ne induljunk el otthonról, mert hol nagyobb, hol kisebb eséllyel, de szinte bármikor ránk szakadhat az ég.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Unger Tamás

Instabil felettünk a légkör, ez kedvez a helyi záporoknak-zivataroknak. Szórványosan minden nap előfordulhat kisebb eső, de pénteken nagyobb gócokra kell számítani, majd vasárnap az esti óráktól ismét megnő a csapadékhajlam - mondta lapunknak Pétervári Tibor, a HungaroMet helyi észlelője. A szakember arról tájékoztatott, nedves a talaj, ezért erős a harmatképződés. Éjszakánként pára- és ködföltok képződnek, de hamar feloszlanak. 

Napközben 22-23 fok között alakulnak a maximumok, csapadékos időben ennél alacsonyabb értékeket is mérhetünk. A jelenlegi modellek szerint az előttünk álló héten nem is lesz ennél nagyon melegebb, a változékonyság június első napjaiban is megmarad. Sokszor lesz ugyanakkor fülledt a levegő, a magas légnedvesség miatt izzasztónak érezhetjük a nem túl magas hőmérséklet is.  

Medárdos jellege van időjárásunknak, a szombathelyi főállomáson mintegy 92 milliméter csapadék hullott mostanáig a hónapban, miközben az elmúlt harminc év átlaga májusban 62,4 milliméter - mutatott rá Pétervári Tibor 

Jó hír, hogy a széles időszaknak úgy tűnik vége, csak a viharokat kísérheti erősebb légmozgás. A tartós, meleg, nyugodt nyári időre azonban még várni kell. 

Az erőteljes nappali felmelegedés az arra érzékenyeket megviselheti, náluk fejfájás, szédülékenység jelentkezhet. Jelentősebb egészségi állapotot befolyásoló időjárási tényezőre azonban nem kell számítani, a legtöbb időjárás okozta tünet enyhül, illetve megszűnik. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában