Időjárás

2024.06.20. 07:00

Megérkezett az év első hőhulláma - Szakértőt kérdeztünk, meddig marad velünk a hőség

Bőven meghaladta a 30 Celsius fokot a hőmérő higanyszála szerdán.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: Szendi Péter

Aki teheti, a követkető napra szervezzen strandolást: szombatig marad a hőség, 30 Celsius fok feletti maximumokat mérhetünk. Magas lesz az UV-B sugárzás, a bőrvédelem mellett ne feledkezzünk el a szemünk óvásáról sem - hívta fel a figyelmet Pétervári Tibor, a HungaroMet helyi észlelője, aki azoknak is jó hírrel szolgált, akik a szabadban töltenék az év legrövidebb éjszakáját: a “leghidegebb” órákban 20 Celsius fok alá csökken a hőmérő higanyszála, de kellemes lesz a hőérzet. 

A hőségben viseljünk kalapot, ha tehetjük húzódjunk árnyékba, és fogyasszunk sok folyadékot, mert könnyen hőgutát, napszúrást kaphatunk.  

Szombaton északira fordul az áramlás, de az előforduló egy-egy zápor csak a füllettséget növeli. A valódi felfrissülés jövő hét elején érkezik több csapadék és némi lehűlés formájában: szerdáig 25 fok alatt maradnak a maximumok. Jövő hétvégére aztán újra nyári időt ígérnek a modellek. 

Pétervári Tibor emlékeztetett: nem az a ritka, hogy most hőség van, hanem, hogy eddig nem is volt ilyen nap még az idén.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában