Az egészséges szervezetnek is megterhelő

2024.07.13. 07:30

Kánikula több változatban - szakértőt kérdeztünk, meddig marad a hőség Vas vármegyében

Folytatódik a hőség, a péntek reggel frissült modell szerint legelőbb július 21-én jöhet némi frissülés – közölte lapunkkal Pétervári Tibor, a HungaroMet helyi észlelője. A kérdés csak az, kicsit vagy nagyon lesz kánikula.

Cseh-Egyed Bernadett

20210618 Hőségriadó van érvényben a hétvégén, Illusztráció, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: © Cseh Gábor

Zsinórban harmadszor 26-27 Celsius fok körül alakult a napi átlaghőmérséklet az ilyenkor szokásos 20-21 fokkal szemben. Éjszakánként sem hűl le számottevően a levegő, napközben 30, illetve 35 fok vagy afeletti értékeket mérhetünk, attól függően, melyik arcát mutatja a kánikula. Pétervári Tibor elmondta, a tényleges hőmérsékletnél is melegebbet érezhetünk a párás levegő miatt. 

Hosszan velünk marad a kánikula
Hosszan velünk marad a kánikula
Fotó: © Cseh Gábor

A szakember jó esélyt lát rá, hogy ha így folytatódik a kánikula, akkor február és március után a július havi melegrekord is megdől. 

A kánikula az időseket és a szív-érrendszeri betegeket különösen, de az egészséges szervezetet is megterheli. 

Az arra érzékenyek fáradékonyságot, fejfáját, szédülést, vérnyomás-ingadozást tapasztalhatnak.  Erős lesz az UV sugárzás, valamint a hőguta, kiszáradás és leégés veszélye, ezért célszerű a megfelelő védelemről gondoskodni és kerülni kell a déli, kora délutáni órákban a közvetlen napozást. 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában