Helytállás

2024.08.23. 16:59

Te ismered a segítségkérés jelét? Bántalmazott nőt mentett meg a kaposvári eladó

Kitüntették azt az eladónőt, aki felismerte egy bajban lévő nő segítségét kérő jelzését, és nyomban riasztotta a rendőrséget. A fiatal bolti alkalmazott elismerő oklevélben és pénzjutalomban is részesült, a kitüntetést csütörtökön vette át a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányságon.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Improvisation2021

A tenyérhez simuló hüvelykujjra rácsukódik a kéz négy másik ujja – az internetes közösségi médiafelületeken terjed a nemzetközi jelzés, amellyel hangok és feltűnés nélkül kifejezheti azt egy áldozat, hogy szorult helyzetbe került. A világhálón böngészve jegyezte meg a kézjelet Béres Annabella, aki egy kaposvári ruhaüzletben eladó a Petőfi utcában. Nem gondolta volna, hogy valaki alkalmazni is fogja a környezetében, de ez megtörtént a napokban, és amikor rájött, hogy mi történt, azonnal cselekedett.

Éppen a munkaidejét töltötte az üzletben, amikor betért egy fiatal pár. A huszonéves nő jött elöl, mögötte a férfi, aki irányította a nőt, bejöttek és körülnéztek - számolt be róla a Sonline.hu.

– Arra figyeltem fel, hogy a hölgynek ki voltak sírva a szemei, ekkor felvette velem a szemkontaktust, és mutatta a jelet – mondta a 26 éves, alsóbogáti lány. – Elhaladtak előttem, ezután hátramentem az irodába, és rendőrt hívtam. 

A 112-es segélykérő vonalat hívta, és a rendőrök azonnal reagáltak. Az eladónő az üzlet biztonsági kameráin keresztül figyelte a pár mozgását, személyleírást adott róluk, így a gyorsan kiérkező rendőröknek nem volt nehéz dolguk.  

– Nagy jelentősége volt annak, hogy a bejelentőnk tudta, hogy mit kell tenni – mondta Kitanics Zsuzsanna, rendőr alezredes, áldozatvédelmi referens. – Kimondottan a nők elleni erőszak áldozatainak védelmében terjedt el ez a néma kézjelzés. A Somogy Vármegyei rendőr főkapitányság is készített egy videót a kézjelről a TikTokon és a Facebook-on, ez már sok megtekintést generált, de a nézők nem mindig kapcsolják össze egy hétköznapi eseménysorral.   

A történet utóéletéhez tartozik, hogy a kaposvári rendőrkapitányságon eljárást indítottak kapcsolati erőszak bűntette és más bűncselekmények miatt a 23 éves, Baranya vármegyei férfi ellen. Távoltartást rendeltek el ellene, vagyis nem közelítheti meg a nőt. A gyanú szerint a párját lelkileg és testileg is bántalmazta, de hogy mi volt ennek az indoka, azt majd a nyomozás tárja fel. Az eladónő hozzátette: sohasem gondolta volna, hogy hasonló ügybe keveredik, de jó érzés volt segíteni egy nőtársának. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában