Boris 2024

2024.09.16. 07:59

Durva a helyzet Ausztriában! Víz alatt az A2-es autópálya, elöntött utcák Bécsben - Fotók, videó a katasztrófahelyzetről

Burgenlandban továbbra is fennáll az árvízveszély a Lajta (Leitha) mentén. A vihar és az eső alábbhagyásával legalább csökkent a tűzoltósági riasztások száma. Vasárnap este 6 óra óta 28-at számoltak az állambiztonsági főhadiszálláson - közölte az ORF.

Vaol.hu

Árhullám Bécsben

Forrás: ORF

Vasárnap az kismartoni kerületi adminisztráció riasztással figyelmeztette Neudörfl, Hornstein, Neufeld, Wimpassing és Leithaprodersdorf települések lakóit az árvízveszélyre. Ezt még nem oldották fel a hatóságok – hangsúlyozták hétfő reggel. A lakosságnak ezért tartózkodnia kell a folyóparti területektől és az alacsonyabban fekvő területektől, például pincéktől vagy garázsoktól - írja az ORF.

Teljesen elöntötte a víz az A2-es autópályát a víz. Az erről készült videó IDE kattintva érhető el >> Készült egy másik videó is, kattints IDE>>

A vízállást továbbra is figyelemmel kísérik, és elővigyázatossági intézkedéseket tesznek, mivel jelenleg nem zárható ki az árvíz.

Doskozil: Nem zárható ki az árvíz

„Jelenleg azzal a helyzettel állunk szemben, hogy Mattersburg és Kismarton környékén nem zárható ki az árvíz a Leitha mentén a következő órákban. A települési területek is érintettek lehetnek” – mondta Hans Peter Doskozil (SPÖ) állam kormányzója vasárnap délutáni adásában. Ezért úgy döntöttek, hogy riasztással előre figyelmeztetik a lakosságot. Az állami és kerületi szintű tűzoltóságok és mentőcsapatok továbbra is teljes sebességgel dolgoznának.

Tombolt Boris, ítéletidő Vasban: rengeteg riasztás, áramszünetek, helyzet a Rábán - vasárnapi összefoglaló

Ítéletidőt eredményezett a mediterrán ciklon Vas vármegyében, folyamatosan frissülő cikkünkben összegyűjtjük a vasárnapi történéseket. Részletek>>

A Lajtán lévő kritikus pontokat homokzsákokkal is biztosítják – magyarázta Franz Kropf állami tűzoltóság parancsnoka vasárnap délután az ORF-nek adott interjújában. A cél a lakott területek elöntésének megakadályozása.

Vasárnap este eleinte jó hírek érkeztek a tűzoltóságtól: enyhült a helyzet a Leithán, de továbbra is szorosan figyelik a vízállást, hogy szükség esetén gyorsan tudjanak intézkedni – mondta Günter Prünner tűzoltóság szóvivője.

Utcákat öntött el Bécsben az esővíz

A víz szintje a Wien folyón a Kennedy-hídnál, Bécs nyugati részében egy nap alatt vasárnap reggelre 50 centiméterről 2,26 méterre emelkedett – közölte az osztrák katasztrófavédelmi szolgálat. A víz sétálóutcákat és kerékpárutakat öntött el, a folyóparti éttermek teraszai pedig víz alá kerültek. A főváros mellett, onnan északnyugatra fekvő Penzingben több helyütt kilépett medréből a Wien folyó, ami miatt több házból evakuálni kellett az ottlakókat. A part mentén utcákat és egy mélygarázst is elöntött a víz. Bécs három kerületében megszakadt az áramszolgáltatás, és részlegesen felfüggesztették két bécsi metróvonalon a közlekedést - közölte az MTI.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában