Új fejlemények

2024.09.06. 10:24

Hatalmas tűz pusztított Kőszegen - Kiderült miért égett le a pajta és egy személyautó

Horváth László

Mint arról portálunkon beszámoltunk, hatalmas tűz pusztított szombaton Kőszegen. A Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon megtudtuk, szabadtéri égetés lángjai szabadultak el azon a napon kőszegi Kőszegfalvi utcában. A tűz a száraz aljnövényzeten könnyedén továbbterjedt és a szomszédos telkek egyikén lévő pajtára, valamint melléképületre is átterjedt. A pajtában egy traktort és egy személyautót tároltak. A tűzeset helyszínére a szombathelyi hivatásos, a kőszegi önkormányzati, a kőszegdoroszlói, a bozsoki és a horvátzsidányi önkéntes, valamint a Vas vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tűzoltóit riasztották. A tűzoltók vízsugarakkal és kéziszerszámokkal a tűz továbbterjedését magakadályozták, majd eloltották a lángokat. A tűzoltók munkáját a helyszínen egy erőgép is segítette, ami a törmeléket átforgatta, hogy a tűzoltók könnyebben hozzáférjenek az izzó részekhez. Az oltási munkálatok közben a pajta teteje beszakadt, az egységek a traktort meg tudták menteni, azonban a személyautó kiégett. A tűzeset során tűzvizsgálati eljárás nem indult.

hatalmas
Hatalmas tűz pusztított szombaton Kőszegen
Forrás: Kőszeg ÖT

Vas vármegyében jelenleg is érvényben van a tűzgyújtási tilalom.

Tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek 200 méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon. Ide értendők a felsorolt területeken található tűzrakó helyek, a vasút és közút menti fásítások, de tilos a parlag- és gazégetés is. A jogi szabályozás és az ehhez kapcsolódó tűzgyújtási tilalom az erdők és fásítások környezetére értendő, de a tűz keletkezésének és terjedésének fokozott veszélye miatt ebben az időszakban sehol nem javasolt az égetés, tűzgyújtás.

A saját kertjében mindenki kedvére bográcsozhat, grillezhet, azonban ilyen meleg és száraz időben ezt tűzvédelmi szempontból nem javasoljuk. Ha valaki mégis szeretne, fontos, hogy egy pillanatra se hagyja magára a grillt, vagy a tüzet. A kerti főzés, vagy sütés után pedig úgy kell eloltani, hogy a tűz ne tudjon visszagyulladni. Ha feltámadna a szél, hagyjuk abba a kerti sütést-főzést és oltsuk el a tüzet.

Kerti zöldhulladék elégetésére ott van lehetőség, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Fontos, hogy mielőtt udvarunkon tüzet gyújtunk, járjunk utána a helyi szabályozásnak, amely pontosan meghatározza, mely időszakokban, mely napokon és mely időkeretben van lehetőség a tűzgyújtásra. Ahol nincs erre vonatkozóan helyi önkormányzati rendelet, ott tilos zöldhulladékot égetni!

A katasztrófavédelem javaslata az, hogy amennyiben lehetőségünk van rá az égetés helyett komposztáljunk, vagy szállítassuk el az udvarunkban, kertünkben felgyülemlett zöldhulladékot. Ne adjuk meg annak a lehetőségét, hogy a környezetünk a tűz martalékává váljon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában