Digitális megoldások

2024.09.16. 11:30

Már mindent lát a NAV? - Így használja az adóhatóság a mesterséges intelligenciát

Szerda délután a Vas Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetsége újabb eseményt tartott a Megyeháza Címertermében. Kiemelt vendégként volt jelent Dr. Fekete Attila dandártábornok, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Vas Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának igazgatója, aki az adózás jövőjéről és az új digitális megoldásokról tartott előadást.

Csabai Bernadett

A 2024-es adózási változások és a digitalizáció előtérbe helyezése alapvetően átalakítja a vállalkozások mindennapjait. Ezt a témát járták körbe a Vas Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetség legutóbbi rendezvényén. A fő témák között szerepeltek az adózás 2024-es változásai, valamint az informatika és a mesterséges intelligencia szerepe az adózási gyakorlatban. Dr. Fekete Attila hangsúlyozta, hogy a technológiai innovációk egyre fontosabb szerepet kapnak az adóhatóság munkájában.. Ezt a folyamatot Vágujhelyi Ferenc, a NAV elnöke így fogalmazta meg: „Lényegében képesek vagyunk megszakítás nélkül ellenőrizni a teljes gazdaságot.”

NAV
Dr. Fekete Attila dandártábornok, a NAV vasi igazgatója a fórumon
Fotó: © Cseh Gábor

Az igazgató kiemelte, hogy a NAV már korábban is használt digitális megoldásokat az adminisztrációs terhek csökkentésére és az adózási átláthatóság növelésére: a robotizálási és az automatizálási folyamatok már mindennapossá váltak a rendszereik fejlesztésében. Elindult az online pénztárgép, az eSZJA, a digitális Cégkapu, jelenleg már külön Mesterséges Intelligencia Munkacsoportjuk is van (MIMCS). Feladatuk a NAV adatvagyonában meglévő értékek kiaknázása elsősorban informatikai, adatbányászati módszerekkel, azaz külön csoport dolgozik a NAV-nál azon, hogy hogyan tudják hasznosítani a mesterséges intelligenciát a folyamataikban.

Hozzátette, a 21. század egyik legnagyobb hatalma az adat, de ehhez az adatnak helyesnek kell lennie, ami óriási feladat és nagy felelősség. - Élni kell vele és nem visszaélni, rengeteg információnk van a vállalkozásokról, ezeket osztályozni kell– mondta Dr. Fekete Attila. Így hozott létre a NAV egy úgynevezett adózói piramist, ami az adózókat négy kategóriába osztja: csalók, szabálykerülők, hibázók, jogkövetők.

NAV és a mesterséges intelligencia

A jövő az lenne, hogy az úgynevezett adatokra alapuló kockázatértékelést a mesterséges intelligencia fogja elvégezni, gyakorlatilag lefolytat virtuálisan egy adóellenőrzést a rendelkezésre álló adatokból és ez alapján dönti el, melyik vállalkozást találta rendben, melyiknél látja indokoltnak az adóellenőrök kiküldését, melyik vállalatnál van szükség edukációra vagy figyelmeztetésre. – Ha lesz pénz az informatikai fejlesztésre, ez egy két éven belül megvalósulhat, de ehhez nagyon fontos az adatok pontos megadása és az adategyeztetés a vállalkozásokkal, csak helyes adatokból tud megfelelően dolgozni a mesterséges intelligencia  – fogalmazott az igazgató.

Szintén fejlesztés alatt áll az online nyugta rendszere, ami leginkább a fogyasztókat védi a jövőben. Ahogy a nevében is szerepel, online kapjuk meg a nyugtát egy-egy vásárlás után a papír alapú nyugta helyett egy telefonos applikáció segítségével . Ez nagyon hasznos lesz majd a jótállásoknál például, egy papír alapú blokkról három év alatt teljesen lekopik az szöveg és így sok esetben is tudjuk azt érvényesíteni. Az online nyugtázási rendszerben ez bármikor elérhetővé válik számunkra – mondta Dr. Fekete Attila.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában