Árhullám 2024

2024.09.16. 19:20

Katasztrófahelyzet Ausztriában: 250 út nem járható, megállás nélkül dolgoznak a tűzoltók

Hétfőn ismét jelentős mennyiségű csapadék hullott az ország keleti részén, így továbbra is feszült a helyzet az árvíz sújtotta területeken. A fővárosban hétfő reggelre csökkent a Bécs-folyó vízszintje, de a tömegközlekedés még nem állt helyre. Alsó-Ausztriában további két emberéletet követelt az árvízkatasztrófa. Burgenlandban kiléphet medréből a Lajta folyó.

Vaol.hu

A heves esőzések miatt kritikus helyzet alakult ki Ausztriában. Gondokat okoz az árvíz.

Forrás: volksgruppen.orf.at

Alsó-Ausztria

A keleti országrészben jelenleg is tartó áradások és heves esőzések során az alsó-ausztriai rendőrség hétfőn két újabb halálos áldozatról számolt be. Egy 80 éves höbersdorfi (Korneuburg járás) és egy 70 éves untermarkersdorfi (St. Pölten járás) személyt ölt meg az otthonukba zúduló víztömeg. Vasárnap egy 75 éves tűzoltó vesztette éltét mentés közben Rust im Tullnerfeld (Tullni járás) - számolt be a volksgruppen.orf.at.

A helyzet továbbra is feszült, és lehetséges gátszakadásokra figyelmeztet a katasztrófavédelem. A közlekedésben továbbra is komoly fennakadásokat okoz az árvíz, 250 út nem járható. A déli autópálya (A2) Wiener Neudorf melletti szakasza a reggeli órák óta ismét járható Bécs irányába. A délkeleti autópályát (A3) Bécs felé Ebreichsdorf térségében az árvíz miatt lezárták.

Bécs

Az árvíz Bécsben is káoszt okozott vasárnap, de mára kissé enyhült a helyzet. A vízszint enyhén csökkent, de ismét emelkedhet. A válságstáb hétfő délután ülésezett. A bécsi tömegközlekedésben utazók számára továbbra is kevésbé nyugodt a helyzet. Az árvíz miatt továbbra is korlátozottan közlekedik a metró. Az U2, U3, U4 és U6 vonalak továbbra is érintettek. A menetrendszerű közlekedés várhatóan csak szerdán indul újra.

Gesperrte Rolltreppen Ubahn.Station Schwedenplatz

Burgenland

A Landesmedienservice szerint Burgenlandban továbbra is fennáll az árvízveszély a Lajta folyó mentén. A tűzoltóságok továbbra is folyamatos bevetésen vannak, különösen Észak-Burgenlandban sok a riasztás.

Leitha in Neufeld

Vasúti közlekedés

A viharok miatt a keleti régióban számos fennakadás van a közlekedésben. A Raaberbahn és a Neusiedler Seebahn vasútvonalakra, valamint az ÖBB-re időjárásfüggő utazási figyelmeztetést adtak ki. A Verkehrsbetriebe Burgenland járatai üzemelnek.

GySEV-Raaberbahn

A Raaberbahn vonalán a vonatok csak a Deutschkreutz – Sopron – Wulkaprodersdorf – Neufeld an der Leitha szakaszon közlekednek. Neufeld an der Leitha és Ebenfurth között vasútpótló buszok szállítják az utasokat. Szünetel a vonatközlekedés a pottendorfi vonalon Ebenfurth és Bécs főpályaudvar között. Vasárnap este közölte a vasúttársaság, hogy jelenleg itt nem tudnak vonatpótló autóbuszokat indítani.

ÖBB

A Wulkaprodersdorfból Eisenstadt irányába közlekedő vonatokat vonatpótló autóbuszok helyettesítik.

Az ÖBB Eisenstadt és Neusiedl am See közötti vonalán a vonatközlekedést törölték, és nem közlekednek vonatpótló autóbuszok sem. A Neusiedler Seebahn GmbH járata csak a Fertőszentmiklós – Pamhagen – Neusiedl am See szakaszon közlekedik. Neusiedl am See-ből Bécs főpályaudvarra vagy Eisenstadtba továbbutazni jelenleg nem lehetséges.

A bécsi főpályaudvar és a magyarországi Hegyeshalom között sem közlekednek a vonatok. A Wiener Neustadt és Mattersburg közötti vasútvonal szintén le van zárva.

Az Ausztria nagy részét jelenleg sújtó viharos időjárás miatt az ÖBB szeptember 19-ig, azaz csütörtök estig meghosszabbította a péntek óta érvényben lévő utazási figyelmeztetését.

A VBB buszok közlekednek

Wolfgang Werderits, a Verkehrsbetriebe Burgenland (VBB) busztársaság munkatársa hétfőn kora reggel megerősítette, hogy a VBB dél- és középburgenlandi járatai Bécs irányába alapvetően mind üzemelnek. A vasárnap lezárt déli autópálya (A2) ismét szabadon járható – mondta Werderits. Az aktuális helyzetről a VBB honlapján lehet tájékozódni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában