Esélyegyenlőségi foglalkozás

2022.12.02. 16:00

Önként mentek vakon könyvtári sétára a diákok - A látóknak is kell segíteni abban, hogy miként viszonyuljanak a nemlátókhoz - fotók

Az Önként vakon című esélyegyenlőségi, érzékenyítő foglalkozásokat december elején újra elindította a Berzsenyi Dániel Könyvtár a középiskolások számára. A diákok párban, karonfogva járták végig a tereket és emeleteket: egyikük szemén fekete szemüveg volt, a másik volt a kísérő. 

Merklin Tímea

Forrás: Szendi Péter

A Berzsenyi Dániel Megyei Hatókörű Városi Könyvtár fontos feladatának tekinti a fogyatékkal élők könyvtári ellátását, különös tekintettel a vak és gyengénlátó olvasókra. A programról Zoványi Ibolya könyvtárost kérdeztük, aki pénteken premontreis diákok csoportjait vezette a különleges sétára a könyvtári terekben. 

 Az érzékenyítő sétát Nagy Mariann könyvtáros találta ki évekkel ezelőtt, csak a Covid-járvány megtörte a programsorozatot. Most gondolták úgy, hogy újraindítják, hiszen fontos a látóknak is irányt mutatni, hogyan forduljanak a vakokhoz, miként lehet hatékonyan segíteni.  

- Ez a könyvtár felajánlása, szeretnénk közreműködni abban, hogy lebontsuk a látók és nemlátók közötti falakat. Nem csak bekötött szemmel sétálnak nálunk a diákok, hanem tisztázzuk, hogy szabad-e olyan szavakat használni, amik a nemlátással kapcsolatosak, hogyan fogalmazzunk helyesen; hogyan tudunk odamenni a vak emberhez, picit megérinteni, bemutatkozni és megkérdezni, miben segíthetünk. Nem mindenáron akarunk valakit megmenteni, hiszen akikkel a könyvtárban vagy bárhol találkozhatunk, önálló életvitelre képesek – mondta Zoványi Ibolya. – De mondjuk a zebránál komoly probléma az, hogy mikor szabad átmenni. A könyvtárban tanultakat lehet adaptálni a közlekedési helyzetre.  

 A könyvtárostól azt is megtudtuk, hogy az okoseszközök jelentősen megkönnyítették a vakok életét (is). Eddig nagyon fontos volt számukra a könyvtár hangoskönyv állománya, most pedig egy applikáció révén több ezer könyvhöz hozzáférhetnek, így egyre ritkábban jönnek könyvtárba, de azért vannak vak látogatóik, akik a programjaikon is részt vesznek. Most összekötötték a könyvtárismertetést a nemlátás tapasztalatával, illetve a segítésnyújtás technikáival. Ezúttal premontreisek sétáltak önként vakon, január-februárra már bejelentkeztek a Kereskedelmi és a Savaria iskolából, a Kanizsai és a Bolyai gimnáziumból is. A közös élmény segíti az osztályközösség összekovácsolását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában